Велоалеите в Студентски град „решиха“ проблема с паркирането (видео)

10:07, 21 юни 16 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемът с липсата на места за паркиране в Студентски град „намери решение“ – масово колите спират по велоалеите в квартала. И това съвсем не е отскоро, установи проверка на София Topnovini.bg.

Велотрасето е обозначено с жълта маркировка, като за него е използвано пространство от пътното платно в двете посоки на движение по ул. „Проф. д-р Иван Странски“ покрай Зимния дворец в посока Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА), продължава по ул. „Акад. Стефан Младенов“ към Университета за национално и световно стопанство (УНСС), покрай магазин LIDL, Студентския парк, Колеж по телекомуникации и пощи, по ул. „Никола Габровски“ до бул. „Г.М. Димитров“.

Най-много паркирани автомобили има по ул. „Акад. Стефан Младенов“ от ул. „Проф. Атанас Иширков“, която е под НСА, до ул. „8-ми декември“ при УНСС. Велотрасето се използва за престой и на автомобили срерщу LIDL преди пресечката с ул. „Йордан Йосифов“. На велосипедистите се налага да заобикалят и колите, които са спрели до велоалеята, а не върху нея, тъй като разстоянието, което остава до тротоара е твърде малко. В другите участъци колоезденето се осъществява нормално.

От Столичния инспекторат и от общината са категорични, че за нарушителите върху велотрасетата отговаря КАТ – София. Екипът на София Topnovini.bg направи опит да се свърже с пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи за повече информация, но през целия ден така и не получихме отговор защо се е стигнало до този проблем.

Кметът на район „Студентски“ Димитър Дилчев, който е активен велосипедист, коментира пред София Topnovini.bg, че когато отива на работа с велосипед, минава през засегнатите участъци и вижда паркиралите автомобили върху велотрасето. Граждани пък нееднократно са сигнализирали до общината за затрудненото преминаване на колоездачите.

„Абсолютно недопустимо е това нещо. Очевидно нямаме все още културата като шофьори да се съобразяваме с велосипедистите, дори и с маркираните велоалеи“, каза той.

По неговите думи от десетилетия студентите на УНСС и гостите на жилищния комплекс паркират по този път. След маркирането на велоалеята шофьорите продължават да оставят там колите си, без да се съобразяват нито с хоризонталната маркировка, нито с пътните знаци.

В този случай общината не може да предприеме действия срещу нарушителите, тъй като отговорността за контрол върху велотрасетата е на КАТ-София, отбеляза кметът на район „Студентски“.

Дилчев допълни, че на няколко места по трасето е имало кофи за боклук, които са били премахнати от велоалеята след сигнали на граждани. Предстои да се направят джобове за съдовете за смет, където е необходимо, за да не стоят върху трасето.

С въвеждането на платена зона в „Студентски град“ ще се регулира проблемът, коментира той. В Столичния общински съвет вече е внесен проект по неговото предложение. Зоната обаче няма да бъде нито „синя“, нито „зелена“, а за да се въведе ще трябва да се промени наредбата за платено паркиране, като се включат различни студентски преференции за заплащане.

„Една платена зона означава непрекъснат контрол върху паркирането, върху престоя на автомобилите, осигуряването с маркировка и с антипаркинг колчета“, каза той. По този начин ще се реши проблемът с трафика и дисциплинирането на движението в района.

Идеята за велоалея в „Студентски град“ е от 2010 г. Тепърва ще се изграждат още велотрасета, които да обслужват района и до метростанцията „Г.М. Димитров“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама