С европроект правят училището интересно място за децата в „Аспарухово“

10:09, 21 юни 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 ученици от етнически малцинства, които се обучават  в НУ „Васил Левски“ и  ОУ „Христо Ботев“ във варненския квартал "Аспарухово", и 150 родители ще бъдат включени в дейностите по проект „Комплексен модел за образователна и социална интеграция на ученици и младежи от етнически малцинства“, който вече е одобрен. Той ще се финансира от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и ще стартира през август тацзи година, съобщиха от общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.

Водеща организация по проекта е Фондация „Растеж“, в партньорство с Район „Аспарухово“. Другите партньори по проекта са НУ „Васил Левски“, ОУ „Христо Ботев“ и Читалище „Просвета 1927“. Дейностите са разнообразни, като една от най-важните е повишаване мотивацията на децата да посещават училище, така че то да се превърне в интересно и любопитно място. Залага се на методи за търсене и развиване на индивидуалните заложби и таланти на децата, което е начин те да се чувстват ценни, успешни и значими, което би засилило тяхното желание за принадлежност към училищната общност.

В двете училища ще бъдат създадени и оборудвани клубове и ателиета за различни дейности - клуб „Аз и технологиите“ и клуб „Млад предприемач“ за  формиране на финансова грамотност; клуб „Приказен свят“, арт ателие, музикална група. Ще бъдат закупени и музикални инструменти за създаването на музикален клуб "Етноритми", който ще функционира в  местното читалище „Просвета“, като в него ще се провеждат групови музикални занимания за деца с цел интегриране на общоетнически музикални ценности. 

С цел повишаване образователните постижения на учениците билингви ще бъдат оборудвани два компютърни езикови кабинета, които ще позволят обучението по български език да се извърши чрез иновативни интерактивни методи. Чрез езиковото обучение учениците ще развият и дигитални умения и компетентности, необходими за успешна социална адаптация.

За подпомагане на учениците в овладяването на математиката ще бъде въведен иновативен метод за преподаване - Jump Math, който е много различен от рутинното учене. Предвижда се индивидуална работа с родителите и семействата на ромските деца, като целта е родителите също да открият смисъла и добрите страни на образованието. В дейностите са включени и психолози, които ще оказват психологическа подкрепа под формата на индивидуална консултативна дейност на ученици и родители, ще се провеждат групови тренинги с децата, насочени към развитие на личностни и социални умения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама