До края на седмицата ясни резултатите от изследванията на младежите от ЦНСТ "Любов" (обновена)

10:11, 21 юни 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
6 от общо 11 младежи от Центъра за настаняване от семеен тип "Любов" са в отделение "Инфекциозни болести" на УМБАЛ-Русе. Те се възстановяват и вече са значително по-добре, след като вчера бяха приети в тежко състояние със симптоми на натравяне.

Все още не е ясна причината за инфекцията, като резултатите от изследванията към момента изключват това да се дължи на вирус.

"Младежите са били с белези на обезводняване, висока температура, диария и повръщане. Бяха в тежко състояние. Към момента обаче общото състояние на пациентите е добро. Обезводняването се преодолява, признаците на повръщане и диария са преодоляни тотално. Трябва да сме спокойни. Тези наши скъпи пациенти се чувстват по-добре и оздравяват крачка по крачка", сподели зам.-председателят на съвета на директорите в УМБАЛ - Русе д-р Йосиф Новаков.

Програмният директор на сдружение "Еквилибриум", което отговаря за грижата на децата в два от трите Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в квартал "Здравец Изток" - "Надежда" и "Любов" Елена Петкова уточни, че в момента в отделението "Инфекциозни болести" са 2 момичета и 4 момчета между 20 и 25 г. от "Любов".

"В този Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания - "Любов" към момента живеят 11 младежи. Прегледани са всичките. В другата къщичка "Надежда" също има 11 девойки и младежи. Те са в отлично състояние, доколкото уврежданията им позволяват това. Тези деца и младежи са всъщност крехки, поради своите увреждания и поради медикаментозната терапия, на която са", коментира Петкова.

Тя добави, че за доставката на храната в тези две къщички се грижи сдружението, което я набавя от лицензирани търговски вериги в града. 

"Всички храни в момента се проверяват от съответните компетентни органи - РЗИ, отдел "Епидемиология". Убеден съм, че тези институции ще намерят истината за храната, за доставчика и всичко. Младежите, които са настанени в тези Центрове са и ще са в безопасност", коментира д-р Новаков.

"Децата консумират една и съща храна, менютата се изготвят от диетолог. Единствената разлика е била, че в едната къщичка децата са пили прясно мляко, а в другата чай. Взети са проби от партидите на храната. Оказваме пълно съдействие на Агенцията по храните, на РЗИ, защото за нас е много важно да знаем причината това да се случи. Необходимо е обаче да изчакаме да приключат всички необходими изследвания както на младежите, така и на храната, на персонала. Прави се всичко необходимо", каза още Петкова.

По-късно днес от УМБАЛ-Русе съобщиха, че резултатите от изследванията на микробиологичния материал на постъпилите вчера в Инфекциозно отделение младежи ще бъдат готови до края на тази седмица, тъй като технологичното време, което се изисква по стандарт е от 3-4 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама