Екоинспекцията състави акт на „Биовет“ в Разград

10:47, 21 юни 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на „Биовет“ АД – клон Разград. То е за нарушаване на индивидуалните емисионни ограничения за отпадъчните води, определени в комплексното разрешително на дружеството, съобщават от екоинспекцията.

Нарушението е установено след извършен физико-химичен анализ на взетите проби отпадъчни води на 7 юни, от изхода на пречиствателната станция.

Резултатите, анализирани от Регионална лаборатория - Русе показват отклонения по показателите неразтворени вещества, амониев азот, общ фосфор, феноноли, ППК (химична потребност от кислоод) и БПК 5 (биохимична потребност от кислород за 5 денонощия).

За това нарушение, Законът за опазване на околната среда предвижда имуществена санкция в размер от 10 000 до 500 000 лв.

Миризмите, за които са подадени няколко сигнала от различни части на град Разград са причинени от нарушаване на технологичния процес на пречистване в биологичното стъпало към пречиствателната станция.

Дружеството е внесло План-програма за отстраняване на технологичните нарушения при работата на пречиствателната станция. В нея са заложени мерки, действия и срокове, свързани с почистване и реконструкция на пречиствателната станция и изграждане на физико-химично стъпало.

РИОСВ-Русе ще извършва периодичен контрол съобразно изпълнението на заложените в програмата  срокове, допълват от екоинспекцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама