59 политици, магистрати и висши чиновници не са подали имотни декларации

11:08, 21 юни 16 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
59 лица, които заемат висши ръководни длъжности, не са подали имотни декларации за притежаваното от тях имущество, заяви пред БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той уточни още, че 26 от тях са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, а 21 са магистрати. От думите му стана ясно, че броят на тези декларации за тази година е около 7000, като Сметната палата, от своя страна ще трябва да уведоми изпълнителния директор на НАП и ръководителя на ДАНС.

“Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани”, припомни шефът на Сметната палата и уточни, че 6 месеца ще са необходими, за да се проверят подадените декларации и да се определи дали има несъответствие между написаното там и реално притежаваното имущество.

Миналата седмица стана ясно, че Сметната палата е открила 178 несъответствия в имотните декларации на 959 кметове, съветници, председатели на общински съвети и участници в местния вот м.г., което е почти всеки пети в местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама