Съдийската колегия се поколеба, но послуша ВАС и повиши съдията, осъдил Цветанов

11:26, 21 юни 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с пълно мнозинство повиши съдия Тони Гетов в длъжност "съдия" в Софийски градски съд (СГС). Според решение на Върховния административен съд от 06.06.2016 г. ВСС незаконосъобразно е повишил съдия Доротея Кехайова и е отказал повишение на съдията от районния съд в Ботевград Тони Гетов, след като той е обжалвал резултата от конкурса, тъй като двамата са били с еднакъв резултат на него. Управляващият орган на съдебната власт взе решение и да не назначи съдия Кехайова.

Гетов е съдията временно командирован в Софийски градски съд, който пръв осъди зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на четири години затвор. Бившият вътрешен министър бе обвинен в осуетяване на разследването срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. По-късно обаче, след като делото беше върнато от Върховния касационен съд, той беше оправдан както от апелативния съд в София, така и от ВКС.

"Лично считам, че никъде в това решение, няма обстоятелства, че Тони Гетов трябва да бъде повишен. При наличие на равен резултат не виждам на какво основание се предлага този кандидат", заяви председателят на ВАС Георги Колев като акцентира, че не трябва да се забравя, че конкретното решение касае този казус.

"Не съм съгласен че трябва да разкриваме място, свободно има в СГС. Длъжни сме да назначим и двамата, да изпълним решението на ВАС", възпротиви се Калин Калпакчиев. Той коментира, че колегията трябва да се съобрази с решението на върховните съдии, тъй като - "какво иначе би означавало това?" (бел. ред. решението на ВАС по казуса е окончателно).

"Защо го отменят? Защо са ни го отменили?", попита Милка Итова и други членове от Съвета в един глас.  Впоследствие председателят на колегията и шеф на ВКС Лозан Панов даде 10 минути почивка, за да разгледат кадровиците практиката по назначенията, при които в конкурса кандидатите са имали еднакъв резултат, както и произнасянето на ВАС по тези случаи.

Итова, въпреки, че беше на мнение, че "няма как сега да си променим практиката и инцидентно за един колега да го назначим на свободно място в Софийски градски съд", след почивката се съгласи, че колегията няма друга възможност освен да повиши Гетов, с което се съгласиха и останалите членове на Съвета.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама