Отпуснаха 400 хил. лв. за работен проект на пречиствателната станция в Шумен

11:49, 21 юни 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
400 хил. лв. ще получи община Шумен за проектиране на пречиствателната станция за питейни води. Парите са от държавния бюджет, подписано е споразумение с МРРБ, сумата е в банковата сметка на общината, обяви зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

По думите му оттук нататък следва обявяване на обществената поръчка за избор на фирма-проектант. Най-оптимистичният вариант е тази процедура да завърши до края на тази и в началото на следваща година и тогава вече да е ясно колко точно ще струва изграждането на съоръжението.

За да ускори процедурите и поради технически съображения на експерти, общинската администрация предприема смяна на площадката, където ще се прави станцията. Първоначално е било предвидено площадката да бъде изградена до Помпена станция 1300 в кв. Дивдядово, а сега идеята е тя да бъде в двора на Метрологията в същия квартал.

Ефектът от смяната на площадката ще бъде по-бързо построяване на станцията и по-ниски експлоатационни разходи, обясни инж. Тодоров. Така изграждането на пречиствателното съоръжение ще струва с 3-4 млн. лв. по –евтино.

Според досегашния идеен проект, за целия строеж ще са нужни около 24 млн. лв.  Едва след изготвянето на работния проект обаче ще стане ясно каква точно ще е сумата.

Пари ще се търсят от европейски програми и от държавния бюджет, като се изключва вариантът общината да влага собствени средства.

Според  инж. Тодоров инвестицията трябва да се раздели на части и да се направят тези стъпки и елементи от цялата водопреносна система на града, които да дадат бърз ефект върху качеството на водата и шуменци да усетят промяна във водоснабдяването. Много по-трудно ще бъде ако накуп се търсят общо 100-120 млн. лв. ,уточни той.

Инж. Тодоров допълни, че има резон да бъдат отпуснати пари от еврофондове първо за пречиствателната станция. Тя може да работи независимо от довеждащия водопровод и без да е изградена санитарно-охранителната зона на яз. „Тича”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама