25 дни арест за кюрда, задържан заради тероризъм на летище Бургас

11:55, 21 юни 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Временна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 25 дни наложи Бургаският окръжен съд на 42-годишния Микаил Аламис, който е арестуван на 17 юни на летище Бургас. Спрямо него има отправено искане за екстрадиция от страна на съдебните власти в Турция чрез Интерпол. Престъплението, за което Аламис се издирва, за да бъде съден, е участие във въоръжената терористична организация ПКК и за извършване на терористични действия – въоръжено нападение на села през 1995 г.

По думите на адвоката на задържания Владимир Иванов, Микаил Аламис е пристигнал в Бургас като турист с намерението да почива. Той е политически имигрант във Франция, където е избягал след случая от 1995 г. В момента има двойно гражданство – турско и френско, като самият той се определя като кюрд. Като гражданин на ЕС Аламис има правото свободно да се предвижва в общността. Има и постоянно жилище и работа във френския град Бонди. Предвид всичко това адвокатът не вижда основание подзащитният му да бъде задържан в ареста, счита, че мярка „подписка“ би била адекватна за случая.

От своя страна прокуратурата в лицето на Калина Чапкънова поиска временна мярка да неотклонение „задържане под стража“ за 40 дни за Аламис. През това време от Турция трябва да изпратят необходимите документи, доказващи обвиненията в тероризъм спрямо задържания. Въз основа на тях би се образувало дело срещу него.

Окръжният съдия Стефан Стойков удовлетвори искането на държавното обвинение за задържането на Микаил Аламис, но намали срокът на 25 дни с мотива, че турската страна би трябвало да е готова отдавна с документите, доказващи вината на кюрда, и да ги изпрати. Ако такива не пристигнат в указания срок, то Аламис ще бъде освободен.

Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама