Община Шумен ще възстановява помпените станции в Мараш и Мътница

12:03, 21 юни 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работен проект за възстановяване на станциите за помпажна вода в Мараш и Мътница ще изготви Община Шумен. Това обяви днес на брифинг гл. експерт в отдел “Инвестиции и екология” в местната администрация Маргарита Канаврова.

Целта е кладенците да се превърнат в алтернативен източник на питейна вода за Шумен.

Идеята на местната управа е финансиране на проекта за възстановяването на водоснабдителните системи Мътница и Мараш да се търси от националния бюджет, като на този етап прогнозната стойност е около 15-16 милиона лева.

Преди града да се захрани с вода от язовир “Тича” това е ставало от 12 шахтови кладенеца край Мътница и девет край Мараш, където в момента работят четири от съоръженията. Останалите са били спрени още през 1993 година.

Изготвен проект за рехабилитация на съществуващите кладенци има още в периода 2008-2009 година в рамките на ИСПА. Планът обаче има нужда от актуализация.

Дебитът на водоснабдителните системи Мътница и Мараш е 250 литра в секунда, което е достатъчно да се задоволи нуждата на Шумен от питейна вода. Добрата новина в случая е, че двете системи имат изградена водопроводна мрежа. Това би дало възможност за паралелно водоснабдяване на града от язовир “Тича” и помпените станции. Така ще се предотврати спирането на водата в Шумен при аварии, а от друга страна при смесването на течността от двете системи ще се подобри качеството й.

Водата от помпените станции няма нужда от пречистване, защото се добива от подземни източници с дълбочина 1 500 метра. Тя обаче ще се обеззаразява чрез хлориране.

Справка на ВиК-Шумен показва, че през 1989 година в Шумен е продавана 30 милиона кубика вода, а в момента количеството е паднало до девет милиона кубика.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама