Шест години и осем месеца затвор за шофьора, убил жена на пешеходна пътека в Стара Загора

12:40, 21 юни 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Присъда от шест години и осем месеца лишаване от свобода постанови състав на Окръжен съд Стара Загора за  51-годишния Ангел Донев, който уби жена на пешеходна пътека в Стара Загора и избяга. Освен това на Донев е забранено да управлява автмобил девет години.

Донев бе признат за виновен  за нарушаване на правилата за движение по пътищата, при което е причинена смъртта на едно лице и средна телесна повреда на друго, като е избягал от местопроизшествието. Деянието е извършено на пешеходна пътека и представлява особено тежък случай.

Донев бе предаден на съд затова, че на 11 февруари 2016 г. в  Стара Загора при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, при приближаване към пешеходна пътека не е пропуснал преминаващите по нея и причинил по непредпазливост смъртта на Недка Желязкова  на 65 г., и двустепенна средна телесна повреда на сестра й Пенка Георгиева,на 60 г., след което  избягал от местопроизшествието. 

Пред съда Донев се призна за виновен и поиска съкратено съдебно следствие. „Разкайвам се за случилото се. Съжалявам за пострадалите”, каза пред съда обвиняемият. После поиска по-леко наказание.

Според  Прокуратурата  заключението на техническата експертиза  сочи, че Донев  е могъл да предотврати настъпването на произшествието и приведе в действие спирачната система на автомобила, но не спрял и не намалил скоростта на движение, нито преди, нито по време на удара и след настъпване на произшествието. Той избягал от местопроизшествието, укрил е автомобила и предприел действия по заличаване на следите, свързващи го с деянието.

Самият Донев обясни, че там било тъмно и нищо не видял. Според защитника му пък избягал, защото бил в шок.

Адвокатът на частните обвинители-пострадалата Пенка, съпругът и синът на загиналата, оповести, че Донев системно е нарушавал Закона за движение по пътищата, даже когато е извършил престъплението, е бил без шофьорска книжка.

В съда стана ясно още, че Ангел Донев е със 78% инвалидност, пареза на лявата ръка, но управлявал автомобила с дясната. След като избягал от местопроизшествието, той се опитал да прикрие следите по автомобила-сменил задния спойлер, предното стъкло и капака.

Съдия Спасена Драготинова постанови присъдата и отказа искането на Донев, да бъде пуснат под домашен арест, до окончателното й влизане в сила.

Присъдата може да се обжалва пред Апелативен съд Пловдив.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама