Започна панаирната седмица в Попово

12:42, 21 юни 16 25 2038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Попово започна панаирната седмица. В панаира участват повече от 250 търговци. Има и седем големи атракциона. Сергиите и люлките са разположени по протежението на централния булевард "България" до края на ул. „Панаирна“ и ще останат там до неделя.

Началото на поповския русалски панаир е поставено през 1908 г., когато в Градската градина бил осветен извор, смятан за лечебен. По-късно до извора е построен и параклис, действащ и до днес. За освещаването на извора се стекли хора от цялата околия и от съседните селища. Не пропуснали възможността да предложат стоката си и търговците. Така постепенно възникнал и панаирът. Той се провежда вече повече от едно столетие без прекъсване.

Времето след Петдесетница и Свети дух от понеделник до събота се нарича "Русалската" седмица. Според народното вярване през Русалската неделя идват русалии, русалци, русали, откъдето идва названието на седмицата. Най- често те се смятат за орисници и самодиви, които са вредоносни сили. По-рядко им се приписва силата да лекуват.

Както и да се менят датите на църковните празници, панаирът в Попово винаги се прави преди жътва – време, удобно заради това, че всичко е засято и хората се събират да се разведрят от напрегнатото трудово ежедневие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама