Едни искат парк, други зала на мястото на "Ядрото" в "Капана"

12:43, 21 юни 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от жителите на пловдивския квартал "Капана" искат на мястото на сегашната открита сцена "Ядрото" да бъде направен зелен кът, а други пък настояват да се построи зала. Исканията са поставени на среща между живеещи в артистичния квартал и представители на артсредите, които организират събития, уточни заместник-кметът по култура на Пловдив Амелия Гешева.

Има и предложения да се направи едновременно и минипарк, и зала, което не е възможно, тъй като парцелът е изключително малък като площ.

Припомняме, че преди седмица кметът Иван Тотев анонсира идеята на ул. "Загреб" да бъде построена зала за културни събития на закрито, която ще може и да се "отваря" през летния сезон. Намеренията са камерната зала да е на две нива, като терасата и основната част да бъдат свързани функционално.

Дървената сцена на открито "Ядрото" трябва да бъде демонтирана, защото е опасна. Такива конструкции издържат максимум до две години и трябва да се разглобяват. "Ядрото" се превърна в притегателно място за много събития от културния живот на града и най-вече за фестивалите, организирани в артистичния пловдивски квартал "Капана". На сцената се правят концерти, танцови спектакли, пърформанси и различни представления.

На своеобразното обществено обсъждане снощи Община Пловдив е представила възможностите за строителство на залата за различни културни събития. Хора от "Капана" пък са заявили, че ще представят визуализация на минипарк, какъвто настояват да се направи на мястото.

"Уговорихме се, когато има по-голяма конкретика и от страна на администрацията, и от страна на жителите на "Капана", това обсъждане да продължи, за да изчистим варианта за пространството като структура", уточни Гешева. По думите й всички са на мнение, че мястото трябва да се запази за култура, въпросът е дали да е открито, или закрито.

Жителите на "Капана" казват, че за тях е важно, независимо какво ще има на мястото, когато се провеждат събития да е охраняемо, за да не се пречи на обществения ред. Мнозина от живеещите се оплакват от силен шум в малките часове на нощта и направиха подписка, която предстои да бъде внесена в Общинския съвет.

"За мен е важно, че има диалог, че минахме през обсъждане на проблемите в "Капана". Просто зоната е такава, процесите са нови за хората, които живеят там. Радващо е, че има отношение от тези, които правят събития в "Капана", това пространство да се опазва", категорична е Гешева. По думите й всички са единодушни, че за зала трябва да се събира общинска такса или да има друг субект, който да отговаря за сградата.

Собствениците на съседни парцели са на мнение, че е по-добре на мястото да има сграда, каза още заместник-кметът. Тя уточни, че предстои да се види визуализиранат идея за парк и след това да се пристъпи към решение какво да се прави на мястото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама