Магическа музика от любимеца на британското кралско семейство

12:48, 21 юни 16 / Култура 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публиката на музикалния фестивал „Варненско лято“ ще има уникалната възможност да се докосне до малко познатия у нас магически музикален свят на британския аристократ сър Джон Тавънър. Неговия цикъл „Песни по поеми на Шуон“, създаден през 2003 г. за сопран, 4 тибетски ритуални купи, струнен квартет и пиано ще прозвучи тази вечер. Концертът, включен в модула „Симфонична и камерна музика“, е от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Песните ще представят Цветана Бандаловска - сопран, Захари Мечков - пиано, струнен квартет „Софийски солисти“ и Маркар Мардиросян - тибетски ритуални купи.

Английският композитор сър Джон Тавънър (1944 - 2013 г.) е сред най-интересните съвременни творци. Той по магически начин улавя и вгражда в своето творчество музикалните традиции на Запада и Изтока, влиянието на религиите, житейската философия. Специалистите го посочват като един от най-ярките съвременни композитори на църковна музика. Той е автор на множество песни, хорови и оркестрови произведения. Звездата му изгрява през 1968 г. с „Бийтълс“. Сред известните му творби са „Китът“, „Защитният воал“, „Булото на храма“, „Икона на Рождество“. Британският престолонаследник принц Чарлз му поръчва да напише композицията „Елизабет, изпълнена с милост“ в памет на кралицата-майка. Сър Джон Тавънър е автор и на прочутата Song for Athene, която е преработена като „Песни за ангелите“ и изпълнявана на погребението на принцеса Даяна.

Фритьоф Шуон (1907 - 1998 г.) е метафизик, философ, специалист в областта на сравнителната религия, изследовател на традиционните изкуства и цивилизации, художник и поет. Между Шуон и сър Джон Тавънър очевидно съществува дълбока духовна връзка и знак на взаимна почит става песенния му цикъл, посветен на вдовицата на Шуон - Катрин, който ще прозвучи за първи път във Варна.

Билетите за концертите от програмата на „Варненско лято 2016“ са от 5 лева, ВИП пропуските са по 20 лева. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама