Павилион на поезията ще има в продължението на новия парк в Стара Загора

12:56, 21 юни 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Модерен парков павилион на поезията и православен храм ще се изградят в продължението на новия парк в Стара Загора, стана ясно на общественото обсъждане снощи. Това се предвижда в идейния проект на спечелилата конкурса софийска фирма „Институт за градско планиране“ .

Ще има още обособени зони за спортни, обучителни и извънкласни дейности,  декоративни кътове за отдих, воден акцент, катераческа стена, терени за луна парк, скейтпарк и стрийт фитнес. Те ще бъдат изградени на останалите 40 дка от бившите артилерийски казарми, прехвърлени на общината от Министерството на отбраната. С новия имот целият парк ще заеме обща площ около 130 дка.

На общественото обсъждане на проекта представители на гражданството, Общинския съвет и професионалната гилдия имаха възможност да споделят свои мнения за проекта, както и да направят предложения. „Те ще бъдат разгледани от ръководството на общината, а най-добрите ще бъдат включени в реализацията му“, обяви зам.-кметът Йордан Николов. По думите му, целта на общественото обсъждане на идейния проект, е надграждането му с нови идеи и виждания.

Проектът предвижда продължение на ул.“Хр. Ботев“, което ще бъде с две активни ленти за движение, а в двете странични ще може да се паркира. То ще бъде разделено от зеленина, а повдигната пешеходна пътека и велоалея ще свързват северната и южната част на парка. Ул.„Хр. Ботев“ ще се интегрира в парковото пространство, а няма да отсича двата парка. На улицата ще може да се паркира, както и на съседната ул.„Одринска епопея“. Подземен паркинг е предвиден и до многофункционалната зала, която ще бъде построена. Схемата на новото парково пространство е съобразена с градската планировка, основната дъга е подведена по вече готовия парк.

Общинският съветник Николай Диков направи предложение за изграждане на площадка за пътна безопасност, която имитира уличната мрежа, със съответната вертикална и хоризонтална маркировка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама