Жители на осем села са готови на блокади заради непроходим път

13:30, 21 юни 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На протестен митинг пред областната управа жители на осем села от Община Добричка настояха за цялостна рехабилитация на републиканския път III-7105, който свързва селата Лясково и Козлодуйци.

Те са направили и подписка, подкрепена досега от 581 жители на засегнатите населени места. Представиха и декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството до председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ и областния управител. В нея жителите на селата Житница, Тянево, Лясково, Камен, Черна, Кръгулево, Пчелник и Козлодуйци, категорично настояват да се пристъпи към цялостна рехабилитация на републиканския път в участъка между селата Лясково и Козлодуйци.



Според протестиращите, окаяното състояние на пътя обрича и предстоящото прибиране на реколтата и нейната реализация. Около 75 000 декара е земеделската земя, чиято продукция зависи от състоянието на този път. Има опасност изкупната кампания на новата реколта да бъде провалена заради лошия път, каза Марко Марков от инициативния комитет на протеста и председател на земеделската кооперация в село Тянево.

„Този пътен участък е в особено лошо състояние и е трудно проходим, но поради липса на друга пътна връзка с областния център, сме принудени да го използваме ежедневно. По този път се извозват ученици до учебните заведения, предоставят се социални услуги в общността. Пътят се използва за обществен превоз на пътници, както и от фирми, които снабдяват населението със стоки и услуги. Представителите на всички тези фирми заплашват, че ще прекратят предоставянето на стоки и услуги в нашия район, ако не се ремонтира пътят“, се посочва в декларацията.

Протестиращите бяха подкрепени от зам.-кметовете на Община Добричка Дико Иванов и Иван Иванов, които бяха сред тях.

 „

Хората настояват да бъде спешно извършен ремонтът на участъка от Козлодуйци до Лясково, защото в момента пътят е непроходим. По неофициални разчети възстановяването на проходимостта ще струва между 300 и 400 хиляди лева. Тъжно е при ежедневно декларирани успехи, да няма 400 000 лева да се оправи този път“, каца още той. Става въпрос за отсечка от 6,5–7 км, чийто собственик е държавата в лицето на АПИ. „Имаме късмет, че сме в края на учебната година. Имахме сериозни притеснения дали превозвачите ще извършват редовен превоз на ученици и учители до учебните заведения“, каза още Дико Иванов. Ако няма пари за цялостно асфалтиране, което е на стойност около 9 млн. лева трябва да се намерят средства да се изкърпи пътят, за да могат хората да пътуват нормално. Според Иванов, има опасност жътвената кампания да бъде компрометирана.

Моментното състояние на пътя е отчайващо. Затова хората днес протестират и ние сме дошли да ги подкрепим. Не може държавата да бъде майка за едни и мащеха за други. Не може в Силистренска област всички пътища да са реновирани, а в Добричка област състоянието на пътищата да бъде такова, заяви още Дико Иванов. Той посочи, че и други републикански пътища в района - от Добрич към Ведрина, към Владимирово, са в окаяно състояние. От обновяване се нуждае и пътят от областния град към черноморския комплекс "Албена".

Главният секретар на областната управа Румен Русев съобщи пред протестиращите, че исканията им ще бъдат разгледани и предадени на съответните институции.

Жителите на засегнатите от проблема села са твърдо решени да отстояват интересите си. Те заявиха, че протестният митинг днес е първа стъпка в опит да бъдат чути техните искания. В случай, че отговорните институции не предприемат спешни действия за ремонтиране на пътя между селата Козлодуйци и Лясково, ще пристъпим към руга форма на протест, включително и блокиране на важни пътища от републиканската пътна мрежа на територията на областта до окончателното решаване на проблема. Те дават един месец на институциите след което заявиха, че ще блокират пътя за Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама