Шестима работници само от едно заведение в Слънчев бряг хванати без договор

13:31, 21 юни 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестима работници само от едно заведение в Слънчев бряг е установено, че работят без трудов договор. Общият персонал на заведението е от седем човека. Това обяви днес на пресконференция директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков. Санкцията за работодателя ще бъде тежка.

„Учуден съм в случая, че седмият човек в това заведение има договор. Общо взето размерът на глобата за собственика, дори размерът да е минимален, далеч надвишава евентуалните пари, които работодателят е спестил от нерегистрирането, от осигурителни вноски и данъци. Просто несравними са размерите на двете суми“, заяви Васков.

По неговите думи, много са случаите като цяло на работници без трудови договори в Бургаска област.

„Очевидно работодателите все още разчитат, че насоката на дейността ни е малко изместена от курортните градчета и мислят, че през този период могат да си позволят да правят такива лавирания. Това е тяхна грешка“, каза Васков.

Той посочи, че традиционно  през лятото от Инспекцията по труда са поставили акцента си върху проверки по сезонните обекти във всички курортни градчета в областта. В хода на тези проверки ще се следи до каква степен се спазват особените правила за работа на непълнолетни, а именно дали те работят след 22:00 часа, при положение че това е забранено.

Павлин Васков коментира и това, че през тази година интензивно се търси труда на непълнолетни. Причините за това са различни.

„Ние правим максималното, за да ускорим процеса по издаване на разрешителните за работа на непълнолетни. Законовият срок е 15 дни. Никога не се е случвало да бавим едно разрешително. Случвало се е да обработваме одобрение или отказ в рамките на ден - два. Това го казвам по повод някои приказки, че била много усложнена процедурата“, обясни Васков.

В периода от 1 януари до 20 юни тази година от Инспекцията по труда в Бургас са извършили общо 1090 проверки, при планирани за този период 724. В хода на проверките са констатирани 4124 нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама