Калин Калпакчиев на място ще следи да не бъде бламиран съдебният закон в правната комисия

14:01, 21 юни 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще отида в сряда на заседанието на правната комисия, за да наблюдавам, ако се наложи да участвам, в обсъжданията, защото смятам, че е важно да не се подмени духа и основната цел на законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт. Това каза членът на Съдийската колегия към ВСС Калин Калпакчиев пред медиите.

По думите му законопроектът е компромисен, тъй като в предния вариант на бившия правосъден министър Христо Иванов е имало някои по-радикални решения.

"Моето опасение е, че в парламента може да се орежат някои от принципите на съдийското самоуправление", заяви Калпакчиев и допълни, че се притеснява дали самите съдии ще се включат активно в процесите на самоуправление - "да са активни при номинирането на председатели в общите събрание и да работят активно в комисиите, които ще се създадат".

Калин Калпакчиев отговори на въпрос на София Topnovni.bg , за изказването на кадровика от Прокурорската колегия Ясен Тодоров - депутатите да внимават какво и как приемат, за да минат добрите текстове от проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а спорните да бъдат изяснени - че не е необходим коментар на тези думи. Припомняме, че Тодоров е част от мнозинството във ВСС, което налага повечето решения в Съвета.

Според Калпакчиев с измененията се прави опит за подобряване процеса на атестирането на магистратите, което ако заработи ще промени цялата система на кариерния процес и ще бъде реална основа за конкурсите и повишенията.

"Виждате, че в сегашния формат на ВСС има необясними назначения, които поради това са скандални. Това означава, че този модел, ако не бъде разчупен, порочният кръг ще продължи да се върти", обясни кадровикът.

"В момента ВСС концетрира в себе си изключително много правомощия, които са и свръхконституционни, което всъщност води и до развращение, защото който има много правомощия започва да се самозабравя, да залоупотребява с тях, като няма коректив, който да е разумен", категоричен е Калпакчиев. Той допълни, че трябва да се запази "червената нишка" в законопроекта за промени в ЗСВ - въвеждане на правомощия на общите събрания и възможността съдиите да участват пряко в процеса на взимане на решения - и, че не трябва да има отстъпления от тези промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама