Иво Пазарджиев: Явно у мнозинството съветници липсва воля за положителни промени в Русе

14:26, 21 юни 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Темата за общинските лечебни заведения в Русе бе плод на разнообразни и разнопосочни коментари през последните седмици. Причината бе подновяването на договорите на техните управители и техните възнаграждения.

Появиха се предложения за преразглеждане на ситуацията и конкурси за тези позиции. Въпреки това мнозинството "старйшини" от ГЕРБ, БСП, РБ и ДПС подкрепиха предложението на администрацията на кмета Пламен Стоилов в първоначалния му вид, като бе гласувано и максималното възможно възнаграждание от 400% от отчетната средна месечна брутна работна заплата в съответното заведение.

Ето какво сподели по този повод за Topnovini.bg. съветникът от групата на "Патриотите, ВМРО, Глас народен" Иво Пазарджиев, който обърна и специално внимание на дейността на Центъра за дентална медицина.

Не е нормално всички ръководители на здравни заведения да бъдат слагани под общ знаменател и на всички да бъде определян максимален размер на възнаграждение, съгласно Закона за лечебните заведения. Видимо е, че някои дружества се управляват добре, а други не. Видима е мизерията в Центъра за дентална медицина (ЦДМ) и ДКЦ-1, за разлика от Комплексния онкологичен център, който може да бъде пример за добро управление.

По отношение на Центъра за дентална медицина Община Русе се намира в положение да инвестира средства в дружество, чиято реализирана печалба е незначителна по размер. И макар то да получава приходи от наеми, основното перо по което се разходват средствата е именно работната заплата на служителите. Към настоящия момент по-голямата част от сградата е отдадена под наем и на практика основната дейност на дружеството е рентиерство.

Приходите от подобни дейности би следвало да влизат в общинския бюджет. Вместо това вяка година Община Русе се лишава от над 100 000 лева, каквато е сумата от получените наеми от дружеството.

Междувременно инвестициите, направени от общинското предприятие представляват също интересен момент. Например за 2014 година са отпуснати допълнителни 100 000 лева от джоба на данъкоплатците за изграждането на новия хирургичен блок. Неясни са обаче приходите, които се генерират вследствие направената инвестиция. По същия начин, като инвестиция, е отчетена и записана и подготовката на документи за участие в програма за саниране на сградата.

Спорен остава и въпросът какъв всъщност е социалният ефект от дейността на това дружество, защото ако се случи така, че то прекрати своето съществуване, русенци няма да усетят по нищо новонастъпилото обстоятелство. Всички дейности, извършващи се в сградата на стоматологията на практика се прилагат и от други клиники на територията на Русе. Нещо повече - в доклада за дейността на дружеството през 2015 година е записано, че се надяват да сключат договор за лечение на деца с увреждания под обща наркоза, но подобен вид дейност вече се прилага в Русе.

Същевременно в сградата на Стоматологията обаче се извършват и наистина несвойствени за медицината дейности.

Липсата на адекватен подход при стопанисването на дружеството се изразява и в това, че на територията на Русе няма спешен кабинет по дентална медицина, който да работи нощем и по време на почивните и празнични дни. Нормално е подобна услуга да се предоставя именно от Центъра по дентална медицина.

Затова и предложих управителят на ЦДМ да бъде избран след провеждане на конкурс, а възнаграждението да се формира на база 300 на сто от отчетната средна месечна брутна работна заплата в заведението.

Това обаче не бе прието и явно показва, че статуквото и мизерията в която се намира сградата на общинското дружество допада на мнозинството общински съветници, които явно демонстрират липсата на всякаква воля в Русе да се случват положителни промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама