Внасяме испански вирус с мръсни плодове

14:41, 21 юни 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С мръсни плодове и зеленчуци можем да се заразим с нов вид ентеровирус, който е регистриран в Каталония, Испания, в средата на април 2016 г. Това поясни пред Topnovini.bg проф. Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести.

По думите му именно неизмити добре плодове и зеленчуци могат да ни заразят с някои от най-популярните това лято ентеровируси, какъвто е и този изолиран в Испания. Откритият в чужбина вирус води до неврологични усложнения и засяга предимно деца до 10-годишна възраст.

„Измивайте си добре ръцете преди хранене и след посещение в тоалетната“, допълни още проф. Кантарджиев. Според други здравни експерти миенето на плодове и зеленчуци трябва да се прави дори със сапун. Проф. Кантарджиев обаче обясни, че подобни мерки са предимно крайни, според него течащата вода е напълно достатъчна, ако продкутът се измива добре.

Професорът поясни още, че в страни, където има опасност от епидемии от ентовируси се извършва измиване на плодовете и зеленчуците със специален дезинфектант.

В момента процентът на внос от Испания на плодове и зеленчуци е малък, тъй като търговците предпочитат да търгуват с борсите в Гърция и Турция заради по-малките транспортни разходи. Така и в страната ни за момента българско производство са само ягодите и черешите, обясниха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Проф. Кантарджиев напомни още, че в момента е сезонът на комарите, така че е добре в следобедните часове да не излизаме без специални продукти против ухапване от този вид насекоми. Нощем също трябва да се пазим от тях, като един от добрите начини за това са машинките срещу комари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама