„Дунав – вдъхновение и цвят“ събра 14 художници в Русе

14:44, 21 юни 16 / Култура 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русе беше домакин на международния пленер „Дунав – вдъхновение и цвят“, организиран от Сдружение „Асоциация европейски младежки път – Русе“. Симпозиумът спечели финансиране от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, в рамките на конкурса за „Местни инициативи“ за 2016 година.

В проекта участваха художници от Братислава, Будапеща, Улм, както и гост артисти от Сърбия и Румъния. От българска страна участниците бяха от Русе, Варна, София, Пловдив и Добрич.

Целта на симпозиума е изграждането на връзки между артистични дружества, в които членуват визуални артисти от различни поколения и националности. Основният фокус е представянето на град Русе като потенциална сцена за бъдещи културни събития.

Общуването на българските участници с гост художниците от чужбина бе стимулирано от артистичното състезание със заглавие „Крадец на време“. Всички участници трябваше да работят върху еднакъв формат картон 20/30 см., като импровизацията им бе ограничена във времето - до 20 мин. Символът за откраднатото време или за материализацията илюстрира същността на творческия процес. Художникът, подобно алхимиците, контролира процеса на трансформация дух - материя.

Произведенията на пленеристите бяха експонирани около фонтана в градската градина в карнавалната нощ, на 18 юни, като повечето от художниците осъществиха успешен диалог с русенци в импровизирания „Монмартър“. Независимо от различните националности, артистите доказват за пореден път, че успешното общуване е въпрос на желание да разбереш другия.

Като финален етап на проекта, произведенията на пленеристите ще бъдат представени в пътуваща изложба, като първата покана е за месец март 2017 г. в Братислава. Преди това ще бъдат експонирани пред публика в Русе през ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама