Джордж Сорос: Брекзит ще ви направи по-бедни

14:47, 21 юни 16 / Свят 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Брекзит ще ви направи по-бедни - бъдете предупредени”. Под това заглавие инвеститорът-милиардер Джордж Сорос публикува анализ на темата излизането на Великобритания от Европейския съюз в авторитетния вестник “The Guardian”.

Той предупреждава, че обезценяването на лирата ще бъде по-бързо и с по-тежки последствия от “Черната сряда” през 1992 г. Именно тогава Сорос си спечели известност, след като неговият фонд "Куантум" осъществи значителни печалби, като заложи, че лирата е надценена спрямо германската марка. Тогавашният премиер Джон Мейджър бе принуден да извади страната от Европейския валутен механизъм, припомня "Ройтерс".

Сега инвеститорът прогнозира, че при Брекзит лирата ще загуби между 15 и 20% от стойността си, като може да достигне равнище под 1.15 долара. Това ще има и незабавен съкрушителен ефект върху финансовите пазари, инвестициите, цените и работните места, предупреждава 85-годишният финансист, оценяван като 23-и по богатство в света в класацията на сп. "Форбс".

“Bank of England няма да понижи лихвения процент в случай на Брекзит и ще останат малко средства за облекчаване на рецесия или на спад в цените на британските недвижими имоти”, подчертава Сорос. Той посочи, че в момента Великобритания има "много голям" дефицит по текущата сметка, и подчерта, че обезценяването на лирата след евентуално напускане на ЕС "вероятно няма да доведе до ръст на производството, защото условията ще са прекалено несигурни за правене на нови инвестиции или наемане на работници".

"Брекзит ще направи някои хора много богати - но повечето гласоподаватели ще станат значително по-бедни", подчерта Сорос.

Великобритания гласува утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама