Класически японски театър ще представи пред русенци автентична пиеса от 15 век

15:52, 21 юни 16 / Култура 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер от 19:00 русенските зрители ще могат да видят едно театрално чудо – японският класически театър „Но”, в изпълнение на трупата на театър „Ямамото” от Япония. Тя ще представи демоничната пиеса от 15 век "Адачи га-хара" (Демонът на Адачи) на сцената на русенския Драматичен театър.

Повече за театъра и за самата пиеса разказа днес Ахихиро Ямамото - актьор от школата Кандзе и носител на нематериалното културно наследство на Япония. 

Театър "Но" възниква около 8-9 век в Япония, като продължение на ритуалите в земеделието, което е било силно застъпено в страната през този исторически период. Съвременните форми на театъра датират от 14 век, когато вече включват маски, жестове, пантомима, музика, и черпи силно вдъхновение от будистките традиции. Бележи разцвет по времето на самураите.

Самата пиеса "Адачи га-хара" разказва за случайната среща на група планински аскети със самотна старица, криеща страшна тайна. Изпълнението е богато на множество вътрешни емоции, терзания и засяга етични проблеми, валидни и до днес. Действията на героите пък са специфични за този вид изкуство, като се редуват бавни, застинали моменти, и енергични епизоди, пресъздаващи като цяло цикъла на човешкия живот. 

Ахихиро Ямамото коментира, че театърът е силно консервативен и стриктно спазва традициите на времето, но въпреки това са веведени някои иновации, предимно в осветлението, чрез които зрителите имат възможност да възприемат в детайли пиесата. Наред с това извън сцената театърът работи и за популяризирането на този вид изкуство, като с интернет специалисти изработват приложения за смартфони и таблети, чрез които се представят специфични пиеси или традиционни музикални произведения. Особено внимание се обръща на по-малките потребители, за които са направени и няколко игри, чрез които те навлизат в основите на японската култура и традиции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама