Шуменският завод "Мадара" отново ще работи с КАМАЗ

16:08, 21 юни 16 25 1868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският завод "Мадара" отново ще работи с автомобилния концерн КАМАЗ. Това уверение е получил министърът на икономиката Божидар Лукарски при участието си в икономическия форум в Санкт Петербург.

"Това, което мога да кажа за моето посещение в Санкт Петербург като конкретна новина, е че имаме „зелена светлина“ от руска страна да се възобновят доставките към завод „Мадара“ – Шумен за производство на мостовете на автомобилния концерн КАМАЗ", съобщи Лукарски пред журналисти в Бургас.

По думите му шуменският завод не е получавал доставки от Русия от началото на 2014 г.

"Това предприятие, което в момента е свито да 300 работни места, ще може да подобри производствения си капацитет, произвеждайки отново движещите мостове на камионите КАМАЗ и ще увеличи работната си ръка до 800 човека", каза още министърът на икономиката.

Topnovini.bg припомня, че в началото на миналата година народният представител от Шумен Иван Иванов постави въпроса за очаквани съкращения на служители в завод "Мадара" пред тогавашния социален министър Ивайло Калфин.

Повод за питането на депутата бе информацията, че има отказ на руските партньори от КАМАЗ да закупуват произведената продукция, поради което е спряла производствената дейност на завода и предстоят съкращения на над 90% от работещите там.

Впоследствие бе извършена проверка от Инспекцията по труда в най-голямото от групата дружества на завода. Тя установи, че 67 от работниците са били по работните места, а останалите 64 са в неплатен отпуск след депозирана писмена молба от всеки работник и издадена заповед за разрешаване на такъв отпуск.

От писмен отговор на социалния министър пък стана ясно, че в Агенцията по заетостта не е постъпвала информация за предстоящи планирани от работодателя масови уволнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама