Затягат контрола по безопасност на храненето в социалните заведения в Русе

16:16, 21 юни 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе затяга контрола по безопасност на хранене в социалните заведения, стана ясно днес.

Още вчера, веднага след като стана ясно за случая с 6-те младежи приети по спешност със симптоми на натравяне, кметът Пламен Стоилов е издал заповед за проверка на Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания на ул. „Котовск“ № 10, с доставчик сдружение „Еквилибриум“, съобщиха днес от Община Русе.

Както вече съобщихме, младежите се възстановяват, като до края на седмицата се очаква да станат ясни резултатите от изследванията им.

Назначена е комисия, която е посетила Инфекциозното отделение към УМБАЛ – Русе. Проведен е разговор с началника на отделението, след което е извършена проверка в ЦНСТДМУ.

В хода на проверката е констатирано, че екипът на услугата е реагирал адекватно и своевременно още при първите признаци на влошаване на здравословното състояние на младежите, като е сигнализирал личния им лекар и се е обадил на Спешна помощ. До идването на екипа на Бърза помощ, по назначение на личния лекар са закупени необходимите лекарства за овладяване на симптомите и са дадени по предназначение от медицинската сестра, назначена в услугата.

Установено е, че седмичното меню на потребителите в ЦНСТ се изготвя по препоръка на лекар-диетолог, което е съобразено със специфичното здравословно състояние на младежите от ЦНСТ и се съставя от медицинско лице.

В същият ден е извършена проверка от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните, които не са констатирали нарушения и са взели проби от продуктите, които са били включени в сутрешната закуска.

В социалната услуга са спазени разработените Правила и инструкции за действия при инцидент, застрашаващ живота и здравето на потребителите, за организиране и поддържане на хигиената на обекта, хигиената на децата и младежите, за хигиена на кухненски уреди и хладилник. Във водения журнал за предаване на дежурствата подробно е описана от дежурния персонал възникналата ситуация и предприетите мерки.

За подобряване организацията на работа на управителя на ЦНСТДМУ ще бъдат дадени препоръки, за засилване на контрола по отношение съхранение на продукти и за включване на персонала в обучение на тема „Безопасност на храненето“, с цел придобиване на основни знания за съхраняване и приготвяне на храните и предотвратяване на хранителни отравяния.

В резултат на извършената проверка и за предотвратяване на последващи инциденти в социални услуги на територията на Община Русе, кметът се е ангажирал да разпореди на всички доставчици на услуги, които предоставят хранене на потребители, да спазват много стриктно правилата за съхраняване и използване на бързоразвалящите се хранителни продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама