Русе ще получи допълнително 375 хил.лв. за социална програма от Министерството на труда

16:30, 21 юни 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе, както и 15 други общини, ще получат по 375 хил.лв. от Министерството на труда и социалната политика за удовлетворяване по-големите нужди от грижа за уязвимите групи. Това става възможно след разпределение на неусвоен ресурс по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съобщава Община Русе.

На 20.06.2016 г., в Община Русе е получен отговор от Министъра на труда и социалната политика във връзка с писмо от кмета на Община Русе за отпускане на допълнително разпределение на средства по операция „Независим живот“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. В писмото на Министерството се казва, че предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда е част от обхвата на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 в сферата на социалното включване, а хората с увреждания  и самотно живеещите възрастни хора в невъзможност да се самообслужват са част от приоритетните целеви групи по проекта. 

На редовно заседание, на 03 юни 2016 г., е взето решение и Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 е одобрил промяна в операция „Независим живот“. Това дава възможност на някой общини да получат допълнителен финансов ресурс в рамките на разполагаемия свободен ресурс.  Допълнителните 6 млн. лв. ще се разпределят на базата на два обективни критерия - по-високият брой на заявените потребности в съответната община и по-големият брой на лицата с увреждания, получаващи пенсии за инвалидност на територията на дадената община. Управляващият орган на ОП РЧР 2014-2020 разработва система за допълнително разпределение на неусвоения ресурс съгласно одобрените критерии.

В проект „Независим живот в Звено за услуги в домашна среда – Русе“, реализиран от Община Русе, към настоящия момент са включени 135 потребители - хора с увреждания, в т.ч и деца и самотноживеещи възрастни хора в невъзможност да се самообслужват, на които е предложено да ползват почасови социалните услуги „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. Наети като „Лични асистенти“ са 45 лица, а като „Домашни помощници“ - 12. Проектът разширява дейността на Звеното за услуги в домашна среда - разкрито към Домашния социален патронаж в Община Русе и по приключилата процедура „Нови алтернативи”. В него по иновативен начин се предоставят два вида почасови услуги за социална подкрепа и за помощ при комунално – битови дейности в домашна среда за хора, които са с частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама