Откриха единствения терариум на Балканите в Минерални бани

17:25, 21 юни 16 / Любопитно 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единственият на Балканите терариум в парк „Топлика” в Минерални бани, е най-новата и оригинална туристическа атракция за деца и възрастни.

В терариума могат да се видят 18 влечуги от 16 вида, сред които има и две игуани, обясни докторът по биология Красимир Христов, който е управител на терариума и председател на Тракийското херпетологично дружество.

Официално лентата на терариума прерязаха кметът на Баните Мюмюн Искендер, изпълнителният директор на фирмата, построила обекта арх. Венета Петкова и д-р Красимир Христов от „Тракийското херпетологично дружество”.

Кметът Мюмюн Искендер се пошегува, че в гората вече няма змии, защото всички са прибрани в терариума.

Стотици жители и гости на Националния курорт минерални бани се възползваха от свободния вход в терариума.

Междувременно стана ясно, че 50-килограмовият йероглифов питон-албинос, който преди няколко месеца избяга от клетката си през дупката на аспирацията и остана заклещен зад гипсокартона, е оцелял. След спасителната операция експертите смятаха, че няма да преживее стреса.

Питонът е сред атрактивните влечуги в новооткрития Терариум в Националния курорт Минерални бани. Дълъг е 4 метра, а клетката му, с размери 2 на 3 метра вече е допълнително укрепена.

В България към настоящият момент има само един стационарен терариум към Софийския зоопарк и няколко подвижни (пътуващи) атракциони, най-големите, от които са на Тракийското херпетологично дружество.

Във всички тях са представени основно екзотични видове, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги в България) са изключително рядки.

Основната задача на ръководството на терариума в Минерални бани е да се наблегне на влечуги от българската фауна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама