БСП в Пловдив се обяви против военноморска флотилия на НАТО в Черно море

17:33, 21 юни 16 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На свое заседание снощи Градският съвет на БСП в Пловдив единодушно прие позиция против идеята за създаване на военноморска флотилия на НАТО в Черно море, съобщиха от партията.

"Социалистите остро критикуваха поведението на военния министър, на министъра на външните работи и на българския президент, станали рупори на инициативата", заявиха от БСП. Бригаден генерал Йохан Петков, член на ИБ на ГС на БСП - Пловдив, представи хронологията по налагане на идеята и анализира причините. Бившият командир на зенитно-ракетни войски даде експертна оценка за последиците от подобно действие като предупреди за крайно негативен за страната ни ефект.

Ето и пълния текст на документа:

Позиция НА Градски съвет НА БСП - Пловдив

Относно: Плановете за създаване на военноморска флотилия на НАТО в Черно море

Окончателно се изясни замисълът за широка подготовка на световната общност за срещата на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли. Вероятно на тази среща ще бъдат утвърдени плановете за създаване на военноморска флотилия на НАТО в Черно море. Инициативата е на Турция и Румъния за засилване присъствието на военни кораби на НАТО в Черно море, която предстои да бъде обсъдена на срещата на върха на Алианса на 8 и 9 юли в Полша.

Идеята за създаването на такава флотилия е на румънския президент Йоханис, като тя би следвало да се състои от военни кораби на Германия, Италия, Турция и САЩ. На 21 януари Румъния обяви, че на срещата на НАТО във Варшава ще се предложи създаването на флотилия в Черно море, а през март в свое изказване  министър Ненчев обясни, че страната ни ще се стреми заедно с румънските ни партньори да допринесе за повишаване на сигурността на Черно море. Той споделя, че ще се формира работна група за обсъждане на въпросите.

Кораби на НАТО и в момента присъстват в акваторията на Черно море, но за не повече от 21 дни съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 година за режима на черноморските проливи. Все още е неясна конфигурацията на новата флотилия, като се очаква в нея да влязат и военноморски съдове от Румъния, България, Украйна и Грузия.

Известно е, че отпреди шест месеца, през януари Румъния е внесла в НАТО официално предложение за създаване на военна флотилия от черноморските държави. През март военният ни министър е обсъдил с румънската страна този въпрос, без да е получил за това мандат.

През май външният министър Даниел Митов, както и в изявлението си в Деня на откритите врати миналата седмица, съобщи за необходимостта от регионално участие и разговорът за тази флотилия според него трябва да стане регионален, т. е. той признава необходимостта от създаването на подобна флотилия. Това негово изявление ясно доказва недостоверността на няколко факта: Първото, че НАТО е отбранителен съюз, което е невярно, защото Алиансът е агресивен и в подкрепа на тази теза е неговото непрестанно разширяване към Русия. Второто, външният ни министър желае засилено присъствие на НАТО в Черно море, което е косвено признание, че такава флотилия ще има.

Реално премиерът е наясно с тази позиция от началото на годината. Възниква въпросът защо шест месеца е мълчал, а сега изведнъж реши да говори? Вероятно защото точно в този ден излезе присъдата за Белене и в този ден се появи информацията за изпращането на 400 войници в Румъния без съгласието на парламента и правителството.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев на извънредна пресконференция се опитаха да демонстрират единна позиция по темата за засилване на сигурността в Черно море, но България не е поемала ангажимент за влизане в регионални инициативи извън НАТО.

Ние категорично заявяваме: България не трябва да се намесва в отношенията между Турция и Русия и между Русия и Украйна. Трябва да отхвърляме всички действия, които водят до повишаване на напрежението и да предприемаме такива, които да го успокояват. Печално е, когато българският държавен глава през последната седмица ни поставя пред интересна алтернатива: или да подкрепим Турция за създаване на общи военноморски формирования, или да подкрепим отново Турция, която щяла да спре да прилага Спогодбата за реадмисия. Подобна алтернатива е недопустима за страната ни и не може някой да ни поставя в нея.

Не сме наясно и с българската позиция, с която ще се отиде на срещата на върха на НАТО на 8 и 9 юли. Това е тема от компетенциите на Консултативния съвет за национална сигурност, но тъй като отиващият си президент не желае да го проведе, очакваме поне Народното събрание да заяви позицията на нашата страна във Варшава.

Ние категорично заявяваме, че България трябва активно да работи за намаляване на конфронтацията между НАТО и Русия, както и да се създава нов ред на сигурност в Европа предвид динамично променящите се  механизми за международно сътрудничество.

Позицията е приета единодушно на заседание на ГС на БСП - Пловдив, на 20 юни 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама