Над 300 деца ще участват в Деветия фестивал "Звезден път" в Разград

18:01, 21 юни 16 / Култура 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 300 деца от цялата страна ще участват в деветото издание на Националния детски фестивал "Звезден път" в Разград. Проявата, която ще се проведе на 24 и 25 юни в Общинския културен център се организира от сдружение "Бъдеще за Европа", съвместно с община Разград и Областната дирекция на МВР. Мотото, под което ще премине форумът е  "Детско изкуство за безопасност на движението", съобщи днес председателят на сдружението Златка Пенчева. На пресконференцията присъстваха също деца и родители, ангажирани с организацията на проявата. С традиционната вече инициатива организаторите се стремят да насърчават  творческите заложби на децата с изявени дарби, доказали своите възможности в областта на изкуството, и да ги ангажират със социално значима и актуална кауза, каквато е безопасността на движението по пътищата.

Заявки за участие в тазгодишното издание на проявата са подали деца и младежи от Варна, София, Шумен, Търговище, Русе, Пловдив, Добрич, Горна Оряховица, Разград, Генерал Тошево, Кубрат, Исперих, Каспичан, Велики Преслав и др. Фестивалът има конкурсен характер и включва конкурс за популярна песен, за танци и за рисунка. Пенчева коментира, че с всяка година интересът към конкурса нараства. Седемдесет са децата, пожелали да пеят, повече от 200 деца от осем града в страната ще се надпреварват в конкурса за танци, а за конкурса за рисунка към момента са постъпили към 20 творби.

Изпълненията на певците ще бъдат оценявани от жури с председател Мая Райкова. В състава на журито ще бъде и младия изпълнител Кристина Иванова, която спечели телевизионното предаване „Гласът на България”. Изявите на танцьорите ще бъдат оценявани от жури с председател Румян Занев, а председател на конкурса за рисунки ще бъде Ненко Метев.

Конкурсната програма за популярна песен започва на 24 юни от 10 часа в Общинския културен център, а официалното откриване на фестивала е от  17 часа. За поредна година пред Общинския културен център ще има инициативи за безопасност на движението с рокерско шествие на мотоклуб "Лудогорски братя". Конкурсната програма за танци е от 9 часа в събота (25 юни), а от 17 часа е галаконцертът за закриване на фестивала и награждаването. Победителите в надпреварата ще получат купи и медали, ще има и специална награда на кмета на общината. Тази година е учредена и специална награда „Звездичката на г-жа Дучева”, която ще бъде връчена на индивидуален изпълнител в конкурса за песни. Наградата е на името на главния инициатор за провеждането на фестивала, известния и обичан музикален педагог Марияна Дучева, която почина през декември миналата година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама