Асеновградските калинички подготвят премени и нишани за Еньовден

19:10, 21 юни 16 / Любопитно 25 1062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обичаят "Калиница" ще бъде пресъздаден и тази година на Еньовден (24 юни) в Асеновград. Традицията повелява малките момиченца да се обличат като булки и да се "венчават" за Слънцето.

Подготовката ще започне още вечерта преди празника, когато калинчиките ще оставят нишани в Етнографската къща. Навръх деня на св. Йоан Кръстител ще бъде отслужена празнична литургия в храма "Св. Николай Чудотворец", след което литийното шествие на момиченцата, пременени в бели рокли, тръгва към параклиса "Св. Богородица - Въведение" ("Калиничката").

В градския парк до пешеходния мост ще има празнична програма за калиничките с участието на вокална група "Калина Малина" и ще бъдат връчени грамоти на участничките.

През деня са предвидени артработилници на гостуващи дизайнери. На площад "Николай Хайтов" ще се изработват авангардни тоалети за спектакъла "Метаморфозите на любовта", който започва вечерта с участието на "Дуетът", солисти от ансамбъла на Нешка Робева, гостуващи дизайнери , местни булчински салони и ученици от асеновградските училища. За всички асеновградчани и гости ще работи дискотека под звездите пред НЧ "Родолюбие".

В неделя (26 юни) пък в Асеновград ще гостува шоу спектакълът "Сватбата през вековете" с възстановки на тракийска, римска, средновековна сватба и сватба на бъдещето и със специалното участие на актьора Дидо Мачев и ученици от асеновградските училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама