Цацаров поиска спешни мерки за подкрепа на магистратите в Царево, Малко Търново и Средец

19:27, 21 юни 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил предложение до Пленума на Висшия съдебен съвет да формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Република Турция и Република Гърция. Това съобщиха от Прокуратурата на Р България. Цацаров призовава ВСС да вземе бързи мерки за кадрово, материално-техническо и финансово осигуряване на граничните прокуратури и съдилища.

Увеличеният бежански поток по границите на Република България в районите на Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други гранични общини води до увеличаване на обема на работа на органите на съдебната власт по наказателни производства за престъпления.

Прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори. Само на 16 юни тази година в Районната прокуратура и съд в Царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай в ГПУ-Царево и трима прокурори от РП-Царево, единият от които командирован от прокуратурата в Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии от РС-Царево.

Въпреки отличната координация между органите на гранична полиция, прокуратура и съд до момента ситуацията изисква бързи и общи решения от Висшия съдебен съвет, пише Цацаров. Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони - увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н. Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи – например Министерството на вътрешните работи – ГД „Гранична полиция“. Главният прокурор предлага вземането на решения по тези въпроси да се извърши в срок до 15 юли тази година, за да се гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция.

Пълният текст на предложението на главния прокурор е в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама