Първанов: Премиерът се държи като кандидат-президент

19:56, 21 юни 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поведението на премиера Бойко Борисов е на кандидат-президент, каза пред bTV лидерът на АБВ Георги Първанов. За този си извод той каза, че съди по свръхактивността и посланията на министър-председателя.

Лидерът на АБВ не изключва като вариант излизането на Борисов от изпълнителната власт. „В България би се получил „бекзит”, коментира Първанов, като направи връзка с потенциалното излизане на Великобритания от ЕС. Той прогнозира, че ако се стигне до такъв вариант, след Борисов ще се върви устремно към предсрочни парламентарни избори, в които ГЕРБ вече няма да има същата роля.

Първанов оцени шансовете самият той да се кандидатира за държавен глава като „толкова, колкото на всеки друг потенциален кандидат”.

Имаме 3-4 кандидатури за президент, които са избираеми, но не тръгваме да ги анонсираме, защото искаме подкрепа от широка коалиция - левица, център, център-дясно дори, отбеляза лидерът на АБВ.

Първанов посочи още, че не може оправдае поведението на просветния министър Меглена Кунева, която имаше разминаване с премиера по отношение на ръста на учителските заплати.

Идеята за учителския събор е много красива, сега това се сведе до обикновено пиар мероприятие и Борисов имаше основание да я пореже, ако такива разговори не са водени, смята Първанов.

Той каза още, че подкрепя премиера Борисов, който каза, че България няма да участва в регионална военна инициатива за обща флотилия с Румъния и Турция в Черно море.

„Ако приемем, че позицията на министър-председателя е правилна, аз твърдя това, тогава се питам какво правят министрите на отбраната на и на външните работи, които очевидно са водили разговори, да не кажа преговори, в духа на тази идея. Те просто трябва да си ходят, да си подадат незабавно оставките”, категоричен беше Първанов.

АБВ настоява парламентът гласува декларация, с която да даде мандат за българската позиция, която президентът като ръководител на делегацията ни да изрази на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава в началото на юли.

„Нямам представа вече какво може да ни изненада нашият президент. Последните няколко седмици показаха много крайни позиции, които по-скоро създават напрежение във външната ни политика, отколкото да трасират пътя ни към нещо по-добро”, отбеляза Първанов.

„Тези няколко кораба не биха могли да притеснят руската страна, по-скоро легитимират агресивната политика на Турция в Черно море. Защо трябва да ставаме заложник в този сблъсък между Русия и Турция?, попита лидерът на АБВ.

Той допълни, че предпочита по Черно море да вървят енергийни тръби, отколкото да плуват военни кораби.

Той коментира и възможността реакторът от АЕЦ „Белене” да се продаде. „Сега продаваме, а след 20 години, когато се изчерпи потенциалът на сегашните реактори на „Козлодуй”, ще трябва да купуваме енергии от Турция или от Румъния”, заяви Първанов.

„Договорената начална сума за строителството на „Белене” е около 4 млрд. евро, не повече. Това е закована сума, с времето ще нараства, но няма да нараства толкова, колкото сегашните централи. Сега се строят централи, които са 4-5 пъти по-скъпи от това, което сме договорили за два реактора. Сега един реактор струва 3-4 пъти поне по-скъпо от онова, което щяхме да изразходваме за двата реактора в „Белене”, подчерта Първанов.

Първанов каза още, че личен разрив с Борисов не са имали, но призна, че от АБВ не са били съвсем точни, тъй като премиерът разбрал от медиите, че напускат коалицията. Това обаче се е случило, тъй като изтекла информация, преди да се проведе форумът на партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама