ДАНС: Няма участие на българи във финансирането на "Ислямска държава"

22:00, 21 юни 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма посочени данни за българи, които участват във финансирането на „Ислямска държава“ или са съпричастни към дейността й, в годишния доклад на Специализираната административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САД ФР). Това съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка с публикациите в медийното пространство, които акцентират върху извадки от доклада, свързани със съмнения за финансиране на тероризъм.

От агенцията категорично заявяват, че САД ФР анализира информация за наличие на съмнение относно изпирането на пари или финансиране на теороризъм с цел превенция, като информацията е получена от доклади за съмнителни операции.

Анализът на САД ФР за 2015 г. показва само и единствено съмнение за такова финансиране. Въпросните случаи с „Ислямска държава“ са били обект на задълбочени проверки от страна на съответните оперативни структури и не са потвърдени по никакъв начин, обясняват от ДАНС.

 „Подаването на доклади за финансиране на теороризъм се извършва на базата на определени формални критерии (изготвени от съответните международни организации) - например операции с определена периодичност, връзка със зони на конфликт, частично съвпадение на данните на лица с включените в списъците на ООН или Европеийския съюз за тероризъм и др. Информацията, получавана в САД ФР от чуждите финансово-разузнавателни служби, също се базира изцяло на постъпили при тях доклади за съмнителни операции, които подлежат на допълнителен финансово-разузнавателен анализ и последваща проверка“, пише още в съобщението на ДАНС.

Тепърва ще бъдат проверени резултатие от анализа на дирекцията за финасово разузнаване от оперативни дирекции в ДАНС, други служби, МВР и прокуратурата.

В ДАНС са обработили 2 461 уведомления за съмнителни финансови операции на обща стойност 22,321 млрд. евро. Над 80% от постъпилите сигнали са подадени от банки, като информацията за злоупотребитее предоставена на МВР, прокуратурата, структурите на ДАНС, БНБ, КФН и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама