Пазарджишки бизнесмен купува "Химко", след като Пеевски се отказа

23:13, 21 юни 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пазарджишкият бизнесмен Георги Пиримов вероятно ще купи торовия комбинат "Химко" - Враца, пише „24 часа“. Предврителният договор за покупко-продажба трябва да бъде подписан до една седмица, за да се финализират преговорите около предприятието.

Пиримов е единственият кандидат, внесъл депозит по сделката от 1 млн. лева. До 30 дни той трябва да преведе на синдика Росица Томова останалата сума по сделката или малко над 10 млн. лева. Ако новият инвеститор се отдръпне от покупката на завода до края на следващата седмица, то внесеният от него милион остава за кредиторите на „Химко“.

Търгът за закрития вече торов гигант се проведе на 21 юни, като тогава стана факт и сделката. Георги Пиримов е известен с участието си в редица фирми и банки в страната. Той е бил председател на надзорния съвет на вече фалиралата ЧЗИБанка. Има и дялови участия в "Метахим инвест", "Южен индустриално енергиен парк", "Фертекс-България", "Стоманени тръби-98 и други, припомня „24 часа“.

Сделката с „Химко“ вероятно ще бъде възпрепятствана от жалби на гръцка фирма, проявила интерес да закупи дружеството. Очаква се тя да се оплаче до дни на отговорните институции у нас и на кредиторите.

Синдикът Росица Томова не е предоставила на гърците поисканите преди седмица документи за ОВОС и разполагането на други сходни производства. Документацията е трябвало да бъде изпратена на гръцка банка, която да отпусне необходимия кредит за инвестиция в "Химко". Според специалистите отказът за предоставянето на документите от синдика е попречил на по-нататъшното участие на г ръцката фирма в търга.

Преди три месеца депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски се отказа от закупуването на активите на “Химко” – Враца, заради “необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания“ против него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама