Сиренето да зрее задължително поне 45 дни, предлагат производители

23:59, 21 юни 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сиренето, което се предлага в търговската  мрежа, трябва да има задължителен срок на зреене. За това настояват производители. Според тях така до потребителите ще достига по-качествен продукт, пише бТВ.

От бизнеса настояват и за други промени, които да гарантират на купувачите, че няма да плащат висока цена за стоки с ниско качество.

Според експертите неузрялото сирене крие рискове от бактериална инфекция. Кравето сирене трябва да зрее поне 45 дни, а овчето – 60 дни, тъй като това е „златният стандарт“ за потребителите.

В момента няма задължителен срок за зреене на сиренето. Според производителите това създава риск да се предлага неузрял продукт от недобросъвестни предприятия.

При изследване на 36 марки сирена българската национална асоциация „Активни потребители“ констатира общо 26 марки, които са определени като недостатъчно зрели продукти. Нарушенията на пазара на сирене затруднява ориентацията на потребителите към качествения продукт.

От агенцията по безопасност на храните обявиха, че се обсъждат нови правила, с които продуктите с растителни мазнини да се предлагат, след като са предварително опаковани и с видим надпис „Имитиращ продукт”. Само два са случаите за последните 2 месецца, при които продукти с растителни мазнини се предлагат като сирене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама