Ученици се учиха как да се противопоставят на кибертормоза

07:24, 22 юни 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отбелязаха Международният ден за спиране на кибертормоза в търговищко училище. Екип от седем ученици от 10 б клас, профил „Хуманитарен“ на Първо СОУ "Свети Седмочисленици", разгледахa темата за виртуалния тормоз заедно с по-малките ученици от осми клас. Целта  беше да се  повиши осъзнатостта на младежите за явлението кибертормоз и да се формират нагласи за противопоставяне и справяне с негативните последствия от него, както и намаляването им.

Бяха подготвени презентации, информациионни карти, скеч, тест. Учениците бяха издирили в интернет случаи на пострадали.  Изгледано беше кратко видео.

Младите хора поговориха за  секстинг, хейтъри, тролове. Представиха начини за решаване на проблем, възникнал във виртуалното пространство.

Всеки ученик получи карта с горещия телефон 124 123 и уеб адреса web112.net на Българската линия за онлайн безопасност.

Около 60 – 70 % от учениците у нас в някакъв момент от живота си са били обект на кибертормоз или те са го извършвали, отчитат психолози. Явлението се е появило в края на 90-те години и началото на 21 век. Семействата, обществеността и властите пренебрегвали този вид тормоз, въпреки че е многолик и се увеличава с всяка година.

Всяка електронна комуникация, съзнателно насаждаща враждебно и оскърбително отношение към друг човек, представлява кибертормоз. Най-честите мишени са именно децата и младежите в училищна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама