Гъбопроизводители: В търговските вериги трябва да има специални щандове за български плодове и зеленчуци

12:08, 22 юни 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В големите търговски вериги трябва да има щандове за български плодове и зеленчуци, за да могат потребителите да имат право на избор. До момента в нито един голям магазин от веригите няма специално място за българска продукция", заяви в Пловдив Камелия Парашкевова от УС на Съюза на гъбопроизводителите в България.

Над 80 процента от пазара на гъби е зает от полска стока заради ембаргото на Русия , казаха от съюза на гъбопроизводителите в България. Те са категорични, че българите купуват вносни гъби, които са поне на 5 дни, заради дългия процес на транспортиране.  

От съюза поясниха, че българските гъби достигат до потребителите още на следващия ден след като брани, което гарантира свежест и качеството на стоката.  

Производителите на български гъби алармираха още, че в страната няма специалисти, които да контролират качеството на гъбите. Съответно и в университет няма начин за обучение на такъв вид  специалисти.  

"Партидата, с която беше натровено семейство в София е изтеглена наистина от пазара. Гъбите обаче няма как да са били отровни, защото само по себе си култивираната печурка не може да бъде отровна", обясниха гъбопроизводителите.  

Според тях скандалът е рефлектирал на моментното върху търсенето на гъбите. "Въпреки, че е регистрирано тройно търсенето на българска гъба това е временно явление и след време на пазара отново ще има само полски гъби", казаха производителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама