Цветанов няма да се извини за бруталните арести, заради които плащаме €200 000 обезщетения

15:24, 22 юни 16 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на вътрешните работи в първия кабинет “Борисов” Цветан Цветанов няма намерение да се извинява за арестите по негово време, заради които България вече беше осъдена да плати над 200 000 евро обезщетения. Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови 7 осъдителни решения за такива случаи.Последното осъдително решение срещу България е по делото, заведено от финансиста Тенчо Попов, който беше брутално арестуван на 1 април 2010 г. и обвинен по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров, припомня “Правен свят” Процесът приключи с оправдателни присъди на три инстанции и констатация на Върховния касационен съд, че става дума за емблематичен пример за провокация към подкуп.

В интервю за телевизия BIT Цветанов категорично отказа да се извини на Тенчо Попов за това, че беше "прочел присъдата" му още при задържането, което пък беше извършено с неоправдано полицейско насилие. В същото време бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който ръководеше ареста на Николай Цонев го накара да коленичи и го нарече "абсолютен престъпник".

"Аз няма от какво да се извинявам. Аз, това, което съм направил е да работя за държавата. Това, което са направили колегите, са имали необходимите факти, необходимите доказателства… Това, което мога да направя като извинение, е за думите, които бяха казани от Роман Василев, защото това беше непристойно и недопустимо. От тази гледна точка, за тези думи, които бяха каза от прокурора Роман Василев, който беше тогава наблюдаващ прокурор по това дело, аз се извинявам, защото е недопустимо да имаш подобно поведение, да имаш подобен изказ, когато всъщност провеждаш една операция", каза Цветанов пред Сашо Диков.

Настоящият председател на парламентарната група на ГЕРБ опита да обвини пресцентъра на МВР за делата. Допускали сме грешки. Може би не съм обръщал достатъчно внимание на пресцентъра за материала, който излиза в медийното пространство, защото това не е моя работа като министър. Те все пак повече разбират от това как да бъде защитен интереса на всички, които са задържани, защото докато все пак няма осъдителни присъди, разбирате, че всеки един е невинен до доказване на противното…“, каза той.

Не пред пресцентъра на МВР, а пред медиите, Цветанов показа, че няма никакво намерение да спазва презумпцията за невиновност в случая с Тенчо Попов. На всеослушание той обясни, което доведе и до осъждане пред Страсбург, следното: "Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин“.

Освен за тази акция от времето на Цветанов, България вече е осъдена от Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците и семействата им (все задържани по прословутата операция "Октопод"), преди това Страсбург произнесе осъдителни решения по жалбите на Борислав Гуцанов и семейството му, на варненския бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката и семейството му (операция "Медузите"). Решение има и по делото на бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов (операция "Касоразбивачите").

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама