Фестивал за Еньовден организира Община Шумен в Градската градина

18:07, 22 юни 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 24 юни, когато Българската православна църква отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител, а по народна традиция у нас се почитат слънцето, водата и билките, в Шумен се организира третото издание на фестивала “Еньовска магия”. Това съобщиха от пресцентъра на Общината в града.

Фестивалът ще се открие от 9.30 часа в Градската градина.

Пчелари, търговци и производители ще подредят базар-изложение за мед, билки, билкови и биопродукти, книги с билкови рецепти и друга продукция, свързана с популяризирането на целебната сила на растенията.

Щанд с ръчно изработени талисмани ще представи Центърът за хора със зрителни увреждания.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в града е подготвил арт работилница за картички с билки и сувенири.

Представители на Младежката банка към сдружение „Алдора“ и ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ ще рисуват бодиарт за любителите на това изкуство, а възпитаници на училището ще нарисуват и портрет за всеки, който желае да им позира.

Конкурс за най-красив еньовски венец е състезателната част от фестивалната програма, а наградният фонд е в размер на 100 лева. Отличените на първо, второ и трето място ще получат ваучери за продукти.

Организаторите са предвидили изненади за всички гости на фестивала.

Концертната програма започва паралелно с официалното откриване в 9.30 часа. Тя включва фолклорни песни, танци и тематични стихотворения за Еньовден.

Участие ще вземат Фолклорна група „Тракия”, ЦДГ „Конче вихрогонче”, ЦДГ „Братя Грим”, ОДЗ „Пчелица”, ЦДГ „Буратино”, фолклорната група при Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски”, вокалните групи ”Медени гласове” и „Рябинушка”.

За втора поредна година в концерта с песни ще се включи Соня Яцова от Варна, която е ученичка на Дафинка Дамянова от Мистерията на българските гласове.

С музикално изпълнение пред гостите на фестивала ще се представят и любителите, природозащитници, пчелари, поети, певци и музиканти Матей Матеев и Марко Марков от Русе. Те ще свирят на флейта и акордеон.

Събитието се организира от Народно читалище „Боян Пенев“, ЦДГ „Братя Грим” и се провежда със съдействието на Община Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама