Ефектът на доминото след Брекзит: И Финландия започна подписка за референдум за излизане от ЕС

11:59, 26 юни 16 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ефектът домино след Брекзит вече е факт, отбелязват световните агенции.

Дни, след като стана ясно, че Великобритания напуска Общността, във Финландия започна събирането на подписи по петиция за излизане от ЕС. Петицията е изготвена от Себастян Тюнкюнен, лидер на младежката организация на партия „Финландците“, част от управляващата коалиция и особено критична към Евросъюза. До момента подписите си са сложили около 10 000 души. За да се разгледа искането за референдум в парламента, са необходими поне 50 хил. подписа.

Според проучване на изследователския институт Emnid, публикувано във в. „Билд ам Зонтаг", показва, че всеки трети германец иска провеждането на референдим за членството на страната в ЕС.

По-голямата част от германците (63%) съжалява за резултата от референдума във Великобритания и само 11% оценяват положително изхода от гласуването. Безразлични към решението на британците да напуснат ЕС са 20% от германците. Близо 70% от анкетираните са съгласни, че ЕС трябва да бъде реформиран.

Вчера Словашката крайнодясна "Народна партия - Наша Словакия" съобщи, че започва подписка за референдум по въпроса за членството на Словакия в ЕС. “Крайно време е и Словакия да напусне потъващия европейски "Титаник", заявиха от партията. Законът изисква подписка за референдум да събере най-малко 350 000 подписа, за да се организира такова всенародно допитване в страната с население 5.4 милиона души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама