Младежки дом - Сливен приключва работа по проект

07:30, 29 юни 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крайна оценка на проект “Различни, но заедно” на Младежки дом - Сливен и заключително парти ще се проведе днес от 15 часа в базата на ПГ по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев“ – учебния ресторант.

 "На заключителното парти ще направим крайна оценка на проекта и ще връчим Europass на EVS доброволци от Италия, Испания и Румъния. Ще зарадваме деца и младежи от социалните заведения, с които работихме в продължение на една година с музика, игри и подаръци.  Заключителното парти  ще превърнем в един празник на партньорството и приятелството", каза Таня Евтимова, директор на Младежки дом - Сливен.Проектът „Различни но заедно” е финансиран по програма „ЕРАЗЪМ+„ на Европейската комисия.

Таня Евтимова отчете, че с проекта са внесли европейско измерение на партньорството между младежката общност, изпълнителна власт и институциите, работещи с деца и младежи, различни от другите, и са ги приобщили за формиране на адекватна младежка политика, подчинена на европейските норми и морал за зачитане на различията и техните права.

„Показахме търпимост, уважение и подкрепа, възприемайки и зачитайки другия като уникалност с неговите недостатъци и различия. Развихме жизнени умения за живот, стимулираме нагласи за приобщаване, социализиране към междуличностно и социално общуване. Чрез формите на неформалното образование  изградихме определен тип  поведение  за самостоятелен начин на живот и общуване в общността. Заедно с европейските  доброволците от Италия, Румъния, Испания и Австрия насърчихме социалното приобщаване, включване и благосъстояние на младежите от социалните заведения на община Сливен, популяризирахме  интеркултурните умения и повишаване капацитета на организацията / Младежки дом/ да ползва европейски младежки опит при формиране на политики насочена за младите хора.  Реализирането на едногодишния проект създаде  младежко пространство и надграждане на опит чрез „учене чрез действие” на младежите от Защитено  жилище „Клуцохор”, младежи от Дневен център "Инициатива съпричастност Сливен", Дневен център за деца и младежи на улицата. С подкрепата на европейските доброволци и доброволците наМладежки дом формираме различни гледни точки и разчупихме  стереотипите на работа с целевите младежки групи. Заедно  работихме за отношенията на младите хора в разбирането и приемането на различията на тяхното поведение, начин на живот и постигане на отношение на приемане на избора на другия.  В продължение на една година работихме за създаване на партньорство и прилагане добрите практики на неформалното образование и на  активното гражданство, подпомагащо разбирателството между младите хора от Европа и младите хора на Сливен. Младежите и доброволците  инициираха дейности, организирани от младите за младите, отразяващи способности и удовлетвореност на потребности на младежите в неровностойно положение. Дейности като: инициативи, кампании, творчески работилници,  екологични дейности, участие в европейски и международни дни /Дни на младежка активност, Международен ден на младежта, Световен ден на земята, водата, АНТИ СПИН и др./,терапевтични и арт терапии, двигателна активност "зумба терапия", социално кафе, фестивали, игри и забавления за отдих и спорт и др.   С реализиране на дейностите по проекта повишихме мотивацията за смислено ежедневие и работа на тези целеви групи за да станат част от младежката общност на Сливен. С проекта  обогатихме и  опита на Младежки дом и младите хора в утвърждаване на доброволческия труд. На свободата да инициират, организиран и реализират своята креативност, свобода на избирателност в реализиране на своите творчески възможности, ориентирани към заявени техни интереси, инициират собствени лични проекти", завърши директорът на Младежкия дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама