Депутатите избират нов състав на Комисията за защита на конкуренцията

07:54, 29 юни 16 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще избира нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. През миналата седмица приключи изслушването на всички 11 кандидати, които се борят за място в 7-членния регулаторен орган. Мандатът на сегашния състав на КЗК изтече още в края на миналата година.

Това е втора процедура, като както и при първата номинирани са само по един кандидат за председател и заместник-председател на регулатора. През март по разпореждане на премиера Бойко Борисов избора на нов състав бе преустановен, след като Радан Кънев публично се усъмни в честността на подбора. Последва доброволното оттегляне на единствения кандидат-шеф на регулатора и бивш медиен съветник на Борисов – Росен Желязков.

Този път изборът на ГЕРБ се спира на Юлия Ненкова. Тя е родена на 7 юни 1957 г. и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чийто баща пък е конституционният съдия Румен Ненков. Най-широка популярност тя придоби през 2010 г., когато бе назначена за председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. През есента на следващата година именно Ненкова оповестява финализирането на сделката за продажбата на „Булгартабак холдинг“ на австрийското "БТ Инвест". Приватизацията на цигарената компания влиза в историята като най-бързата – офертите бяха отворени в понеделник, а договорът беше подписан в сряда.

За единствен зам.-председател на КЗК е номиниран зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който е издигнат от „Патриотичния фронт“. Той е бил член на комисията от 1997 до 2003 г.

Съставът на новата Комисия за защита на конкуренцията ще бъде попълнен с още петима души при номинирани 9: Николай Илиев (предложен от АБВ), Георгица Стоянова (предложен от ГЕРБ), Красимир Витанов (номинация на СДС), Анна Янева (издигната от БСП), Кирил Дойчинов (предложение на изключения от ДПС Муса Палев), Стамен Гърбелов и Красимир Зафиров (БДЦ), Пламен Киров (ДПС) и Георги Ганев (ДСБ и Гражданската квота на РБ).  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама