В Сливен искат от музея да бъде извадена раклата с костите на Хаджи Димитър

08:34, 29 юни 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка със 175-та годишнина от рождението на Хаджи Димитър инициативна група излезе с официално предложение до министъра на културата, кмета на Сливен и директора на РИМ Сливен от хранилището на музея да бъде извадена и експонирана раклата с костите, които според данни принадлежат на легендарния войвода.

„Обществеността на града и неговите гости, всички родолюбци в България без съмнение имат правото да се преклонят пред тази реликва, независимо от споровете около идентификацията на костите - в крайна сметка, никой не отрича, че принадлежат на български герой, починал от раните си през лятото на 1868 г. под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора”, се казва в писмото и се допълва:

„Необяснимо е отношението на ръководството на РИМ - Сливен, което от много години по един или друг начин отказва да покаже тази реликва. Последното буди опасения, че костите на един български герой са изгубени - така, както става с костите от софийската църква "Св. Петка Самарджийска", които според преданията са принадлежали на Васил Левски. Единственият начин тези опасения да бъдат опровергани е експонирането на раклата с костите пред обществеността.

През 1880 г.  тленните останки, за които се смята, че са на Хаджи Димитър са препогребани тържествено в двора на Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в с. Аджар (Свежен) от Пловдивския викарен епископ Гервасий, по-късно, Митрополит Сливенски. Майката на Хаджи Димитър ги пренася в Сливен, където те са препогребани в двора на църквата „Св. Николай”. Оттам според някои източници след издигането на паметника на воеводата, са положени в северната му страна в ниша, оформена като параклис. Според изказвания на музейни специалисти от РИМ Сливен, вкл. неговият бивш директор г-н Георги Кюпчуков, раклата се съхранява в музея.  Обществеността в Сливен, бившия областен управител и представители на родолюбиви организации поставиха въпроса за ДНК анализ на костния материал, както и раклата с костите да не остава в складово помещение – подобно отношение към тленни останки на когото и да било, още повече на борец за българската Свобода, е недопустимо”.

Ръководството на Регионален исторически музей – Сливен днес ще излезе със свое становище по темата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама