САЩ предложи помощ на Турция, Русия съжали за жертвите в Истанбул

08:35, 29 юни 16 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редица световни лидери се обявиха в подкрепа на Турция след снощния кървав атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул. Всички те са обединиха в идеята си борбата с тероризма да стане още по-решима, за да бъде прекратен подобен терор в бъдеще.

Един от основните партньори на Турция в НАТО – САЩ, предложи съдействие и помощ от специалните си служби за откриването на виновните. В поднасянето на съболезнования на жертвите се включиха и двамата претенденти за номинация за президентските избори в САЩ Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

Руският парламент също изрази съжалението си от терористичния акт. Очаква се днес президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган да проведат телефонен разговор относно затоплянето на отношенията между двете сили, след като Турция призна вината си за сваления преди няколко месеца руски самолет край границата със Сирия. По време на разговора темата с атентата също ще бъде засегната.

Нападението беше осъдено и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове.

От българска страна поднасяне на съболезнования имаше от премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама