Поредица от инициативи в Русе за Международния ден на р. Дунав

08:45, 29 юни 16 25 759 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бъди активен“ е мотото и през тази година на кампанията по повод Деня на Дунав. Целта на кампанията е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й. Международният ден се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Чрез различни инициативи се показва жизненоважната роля на река Дунав и нейните притоци.

Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. Партньор на кампанията за България е „Кока- Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България”. Координатор на кампанията от българска страна е Басейнова дирекция „Дунавски район“ – с център Плевен. РИОСВ- Русе ще отбележи кампанията с две инициативи:

Днес, 29 юни, от 14.30 ч. ще се проведе съвместна инициатива между РИОСВ- Русе, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД), Регионална лаборатория - Русе и СОУЕЕ „Св. Константин- Кирил Философ“ в Русе.

Темата на занятието е „Разказ за Дунав“. Два класа от СОУЕЕ „Св. Константин- Кирил Философ“ - Русе – X д и X е, водени от преподавателя по биология Милена Скопакова ще посетят кораба „Вит“, на понтона на ИАППД. Екипажът на плавателното средство ще представи дейностите, които се осъществяват за  поддържане на корабоплавателния път по река Дунав.

След беседата на кораба ще бъдат взети проби води от река Дунав с помощта на експерти от Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда, които на място ще демонстрират експресни анализи. В края на занятието ще бъдат наградени отличените мултимедийни презентации на предварително обявения конкурс сред учениците.

На 6 юли ще се проведе съвместна инициатива с Регионална библиотека „Любен Каравелов“, посветена на Международния ден на река Дунав. Тя е част от реализацията на проект Мейкърспеийс: „Фабрика за идеи, знание и мечти „Русе и децата“, по който РИОСВ- Русе е партньор.

Посетителите на РБ в детски отдел ще гостуват на РИОСВ. Предвижда се разходка по кейовата зона, кратка беседа за биологичното разнообразие на река Дунав, заплахите за замърсяването й и програмите за мониторинг. Във втората, практична част на занятието ще се състои съревнование „Рисунка на асфалт“.

Речно кръщение на над 70 ученици от Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе ще започне в 10,30 часа днес, 29 юни. Събитието ще се проведе пред сградата на Речния информационен център, съобщават организаторите. В 10:00 часа учениците ще се съберат на пл. „Хан Кубрат“, където ще има изложба на тема «Река Дунав, Русе и неговото пристанище».

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама