Майка на депутат от ГЕРБ оглави КЗК

10:52, 29 юни 16 / Политика 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите избраха новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Единствената номинирана за председателското място Юлия Ненкова бе избрана от Народното събрание за шеф с гласовете на 137 депутати - ГЕРБ, ДПС, "Реформаторски блок", "Патриотичен фронт" БДЦ, "Атака" и трима независими. 

Ненкова е родена на 7 юни 1957 г. и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чийто баща пък е конституционният съдия Румен Ненков. Най-широка популярност тя придоби през 2010 г., когато бе назначена за председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

През есента на следващата година именно Ненкова оповестява финализирането на сделката за продажбата на „Булгартабак холдинг“ на австрийското "БТ Инвест". Приватизацията на цигарената компания влиза в историята като най-бързата – офертите бяха отворени в понеделник, а договорът беше подписан в сряда.

Зам.-председател на КЗК ще бъде Димитър Кюмюрджиев, който е издигнат от „Патриотичния фронт“ и е бил член на комисията от 1997 до 2003 г. Кюмюрджиев бе подкрепен от ГЕРБ, ДПС, "Реформаторски блок", "Патриотичен фронт", БДЦ и "Атака".    За членове на регулатора бяха избрани:   Анна Янева, издигната от БСП и подкрепена от ГЕРБ, БСП, ДПС, "Патриотичен фронт", БДЦ, "Атака" и АБВ;    Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ и подкрепена от ГЕРБ, БСП, ДПС, "Патриотичен фронт" и БДЦ;    Красимир Витанов, предложен от СДС и подкрепен от ГЕРБ, ДПС, "Реформаторски блок", "Патриотичен фронт" и БДЦ;   Красимир Зафиров, предложен от БДЦ и подкрепен от ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторски блок, "Патриотичен фронт", БДЦ и АБП;    Пламен Киров, предложен от ДПС и подкрепен от ГЕРБ, БСП, ДПС, БДЦ и АБВ.    Извън комисията остана кандидатурата на Петър Славов и Мартин Димитров от Гражданската квота на "Реформаторския блок". Те бяха номинирали икономистът Георги Ганев, но той получи гласовете единствено на реформаторите.    По време на дебатите Славов обяви, че не може да подкрепи кандидати, които са получили тройки по време на следването си. Слабите им оценки били по ключови предемти, а някои от тях дори били оценени със "Среден" на държавния си изпит.    Според Мартин Димитров КЗК е най-важният регулатор и не е редно без дебат набързо да бъдат избрани следващите му членове.    "С колегата Петър Славов поискахме смяната на състава и ако колеги като Делян Добрев не ни бяха подкрепили, нямаше да има смяна. Ние не виждахме необходимите резултати, които се надяваме следващата КЗК да произведе", посочи реформаторът.    Той изрази следващата комисия да е по-ефективна в своята работа и затова са се отказали от издигането на партийни кандидатури. Славов и Димитров избрали Георги Ганев, защото искали да има човек, на когото никой не може да му се обади и да каже какви действия да предприеме и как да гласува.    "Притесняваме дали фигурата на независимия експерт, който е подкрепен от четири неправителствени организации, на когото никой не може да се обади, който е самостоятелен в своите действия, дали тази фигура няма да притесни част от българския парламент", попита от трибуната на Народното събрание Мартин Димитров.    Четин Казак от ДПС се усъмни, че някой, подкрепен от НПО, е независим. "Винаги трябва да си задаваме въпросът кой стои зад това НПО и до колкото тя е независима", посочи той.    Според Рамадан Аталай от ДПС няма политически кандидатури. Според него не само Георги Ганев може да сметне, че 2 и 2 е 4. По думите му останалите номинирани за състава на КЗК също са завършили 8-ми клас и ще могат да се справят с разбиването на монополни схеми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама