Борисов иска позиции от Европа за хъба “Балкан” и АЕЦ “Белене”

11:22, 29 юни 16 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов е настоял пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск Европейската комисия да излезе в позиция дали хъба “Балкан” отговаря изцяло на европейското законодателство, съобщиха от пресслужбата на “Дондуков” 2. Той е поставил въпроса и за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”.

‘“Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство:, е казал Борисов, цитиран от пресслужбата си.



“България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз”, заявил още премиерът.

Според съобщението председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама