Увеличават се исканията за разрешения за работа на младежи в Русенско

12:47, 29 юни 16 25 562 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Можем да отбележим, че има засилено търсене на младежи, ненавършили 18 години. От началото на годината до сега са подадени 39 искания за приемане на работа на непълнолетни лица". Тези данни изнесе днес Светлана Лазарова - главен инспектор в Инспекция "Бюро по труда" по време на редовна пресконференция.

От всички 39 искания са дадени 28 разрешения и са направени два отказа, в които се е касаело за работа с опасни химични вещества и товаро-разтоварна дейност. Едно от исканията е отменено от самия работодател. В момента се разглеждат останалите искания, но периодът е натоварен тъй като младежите приключват училище и продължават да се подават подобни искания, коментира Лазарова. Най-много разрешения са искани за длъжностите "сервотьор" - 14, "продавач" - 5, "барман" - 4, и няколко единични за спомагателни длъжности.

Отделно от това през месец май Инспекцията е извършила 92 проверки, констатирани са 425 нарушения, и са издадени 417 предписания. Съставени са 10 акта за административни нарушения, от тях 6 са за неизпълнени предписания, 2 са за ненаправена застраховка "Трудова злополука", един акт е съставен за неспазване на 3-дневния срок за уведомление в НАП при сключен трудов договор, и един за липса на правилник за вътрешния трудов ред.

Постъпили са 17 жалби от граждани, предимно свързани с неоформени трудови договори, неизплатени заплати при напускане и други.

През месеца са спрени от експлоатация и три машини - две товарни платформи и една шприц-машина. 

В рамките на националната кампания за проверки в големите търговски вериги, в Русе са извършени проверки в 6 подобни вериги, и проверени 19 обекта. Установени са 32 нарушения, предимно за безопасни и здравословни условия на труд - хлъзгав под, незаключени ел.табла, затруднен достъп до аварийни изходи. Само на едно място е констатиран проблем с изплащането на заплатите на работници. 

Отчетена е и една трудова злополука - преса е затиснала пръстите на работник в производството. В момента тече проверка, а двете подобни преси в предприятието временно са спрени от експлоатация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама