Варненски евродепутат блокиран на летище в Турция

12:55, 29 юни 16 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският евродепутат Емил Радев от снощи е блокиран на летище в турския град Измир, заради експлозиите на истанбулското летище „Ататюрк“. Той разказа, че е летял по линията Брюксел-Истанбул. Малко след 23 ч. обаче, поради мерки за сигурност, самолетът е бил отклонен към Измир. Варненецът, заедно с останалите пътници и екипажите на няколко самолета са останали в машините 3 часа и чак след 3,30 ч. са могли да слязат. След два часа престой пред летището, около 500-те пътници, сред които и малки деца, са били извозени към хотели в Измир.

„Нямаше паника, само лек хаос. В момента чакаме да ни върнат обратно на летището и да ни кажат дали ще можем да се приберем и летим през Истанбул“, описа пред Дарик ситуацията в Измир Радев.

„Виждаме, че без една много добра координация между службите за сигурност, няма как да се предотвратят такива атентати. За съжаление, когато говорим за „Брекзит“, не трябва за забравяме, че когато Великобритания излезе от Европейския съюз, ще напусне и Европол. Великобритания беше една от държавите членки, която споделяше много голяма част от информацията, свързана и с криминалната престъпност и потенциалните терористи. Така че от това общата европейска сигурност също ще загуби“, коментира евродепутатът от Варна.

Според него последствията от напускането на Евросъюза няма да са добри нито за Великобритания, нито за Съюза. Радев е на мнение, че от тук нататък мерките за сигурност и обмяната на информацията трябва да се засилят още повече. Трябва да се работи и със службите за сигурност на трети държави като Турция, САЩ и Русия. По всякакъв начин трябва да се получава предварително оперативна информация, за да се предотвратят такива мащабни терористични актове като снощния на летище „Ататюрк“. „България не е страна на първа бойна линия, но това, което става в Белгия, Турция и Франция, няма гаранция, че утре няма да се случи в някоя друга държава членка на Евросъюза. Не можем да сме спокойни“, смята Емил Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама