"Дунав" и още 13 отбора в окончателния списък на БФС за Първа лига

13:32, 29 юни 16 / Спорт 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският футболен съюз обяви окончателният списък на 14-те отбора, които ще имат право да участват в новата Първа професионална лига за сезон 2016/ 2017.

Решението е взето след проведени нарочни заседания на Лицензионната и Правната комисия към футболната централа, обяви по-рано днес на сайта си БФС.

В списъка са досегашните учатници в елита - ПФК "Лудогорец" Разград, ПФК "Левски" София, ПФК "Берое" Стара Загора, ПФК "Славия" София, ПФК "Локомотив" Пловдив, ПФК "Черно море" Варна, ПФК "Ботев" Пловдив, ПФК "Пирин" Благоевград, както и предпоследният през миналия сезон ПФК "Монтана" Монтана, спечелил баража за оставане срещу ОФК "Поморие".

Право на участие в най-високото ниво на родния футбол има и ФК "Дунав" Русе.

Както вече съобщихме, "драконите" си спечелиха промоция в елита 2 кръга преди края на миналия сезон, а в предпоследния получиха златните медали и шампионската купа на "Б" група. Те финишираха по категоричен начин на първото място във втория ешелон с преднина от 10 точки пред втория "Поморие" и 14 пред третия "Локомотив" Горна Оряховица.

Припомняме, че още преди края на април от щаба на "Дунав" бяха внесени всички необходими документи за участие в елита и на практика от тогава клубът е в административна готовност за това. 

На среща между работната група от Българския футболен съюз, холандската фирма "Hypercube" (консултант по проекта) и заинтересованите страни за оптимизация на структурата в първенството у нас на 7 юни пък също бяха дадени гаранции, че русенският клуб ще е част от новата Първа лига.

Освен това БФС покани и вече одобри за участие в Първа лига ФК "Локомотив" Горна Оряховица (завършил на трето място в "Б" група), ФК "Верея" Стара Загора (завършил на осмо място в "Б" група) и ПФК "Нефтохимик" Бургас, който до последно се бореше за оставане във втория ешелон и в края завърши на 12-о място в "Б" група.

Междувременно правната комисия към БФС е категорична, че промените в наименованието и седалището на дружеството от "ПФК Литекс" - Ловеч" АД на "ПФК ЦСКА – София" ЕАД са направени по установения ред в националното законодателство и вътрешните актове на БФС. Поради това новосъздаденото дружество, обединило "Чавдар" Етрополе и извадения от елита през миналия сезон клуб от града на люляците, също получава право за участие в Първа лига под името ЦСКА.

До края на седмицата предстои заседание на Лицензионната комисия към БФС, на което ще бъде разгледан съставът на Втора професионална лига и клубовете, подали документи за участие в нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама