С речно кръщене над 60 русенски ученици отбелязаха празника на река Дунав

13:43, 29 юни 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С речно кръщение на възпитаници от „Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване“ (ПГРКК) в Русе, организирано от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, бе отбелязан днешния Международен ден на река Дунав – 29 юни 2016 г. Информация за традиционния ритуал съобщава прес центърът на ДППИ. 

Празникът е започнал с жива река от 62-ма ученици от девети и десети класове на ПГРКК-Русе, облечени в синьо, която символично „се изля” по улиците на града до река Дунав. Пред сградата на Речния информационен център-Русе на ул. „Пристанищна“ №20 А властелинът на реки и морета цар Нептун извърши речно кръщение на децата в присъствието на заместник кмета на гр. Русе Димитър Наков, заместник областния управител на града Валентин Колев, председателя на Общинския съвет проф. дтн Христо Белоев и други официални гости и журналисти. 

След като придобиха нови речни и морски имена, учениците от ПГРКК са направили кратка разходка с кораба „Русчук“, собственост на „Дунавски драгажен флот“ АД. Направена е била и демонстрация как функционира речната информационна система. Накрая учениците са имали възможността да видят как протича един работен ден на пристанищен терминал Русе-запад и да се запознаят с неговата история. Междувременно възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” са направили празника още по-весел с изработването на пъстроцветни хартиени кораби. 

В рамките на деня граждани и посетители на Русе имаха възможността да разгледат изложбата на тема «Река Дунав, Русе и неговото пристанище», организирана от ДП „Пристанищна инфраструктура”, разположена в центъра на града на пл. «Хан Кубрат» в близост до фонтана с Цигуларчето. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама